latinica  ћирилица
05/05/2024 |  23:02 ⇒ 23:15 | Аутор: Политика

Си жели сарадњу са Француском и међународном заједницом на рјешавању кризе у Украјини

Кинески предсједник Си Ђинпинг који је допутовао у државну посјету Паризу, потврдио је француском листу Фигаро да намјерава да „ради са Француском и цијелом међународном заједницом на рјешавању кризе” у Украјини.
Си Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/STEPHANE DE SAKUTIN / POOL MAXPPP OUT) -
Си Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/STEPHANE DE SAKUTIN / POOL MAXPPP OUT)

- Надамо се да ће се мир и стабилност брзо вратити у Европу и намјеравамо да радимо са Француском и цијелом међународном заједницом на проналажењу добрих путева за рјешавање кризе - написао је Си у колумни коју је објавио париски лист.

Каже да схватају какав је преокрет украјинска криза изазвала за Европљане.

- Кина није извор ове кризе, нити је она страна или учесник у њој - додао је Си наводећи да је његова земље увијек играла конструктивну улогу у промовисању мирног рјешења у том сукобу између Русије и Украјине.

Кинески предсједник је подсјетио да је у неколико наврата позвао „да се поштују циљеви и принципи Повеље УН, да се поштују суверенитет и територијални интегритет свих земаља, да се узму у обзир легитимни безбједносни проблеми различитих страна и инсистира на императив да се не користи нуклеарно оружје или води нуклеарни рат”.

- Кина је „пружила Украјини хуманитарну помоћ, а наш специјални изасланик је неколико пута путовао у те земље” (Украјину и Русију) - додао је Си.

Кинески предсједник допутовао је данас у Париз, гдје његов француски колега Емануел Макрон намјерава да се заложи за међудржавни трговински реципроцитет и тражење рјешења за сукиб у Украјини, у којем Кина наставља да показује подршку Русији, јавила је агенција Франс прес.