latinica  ћирилица
18/05/2024 |  14:41 ⇒ 17:11 | Аутор: РТС

Атентатор на Фица признао кривицу, стање словачког премијера "стабилизовано, али озбиљно"

Осумњичени за напад словачког премијера Роберта Фица, Јурај Цинтула признао је кривицу пред судом. Стање Фица је стабилизовано након јучерашње операције, али је и даље озбиљно.
Спровођење Јураја Цинтула (Фото: EPA/JAKUB GAVLAK) -
Спровођење Јураја Цинтула (Фото: EPA/JAKUB GAVLAK)

Јурај Цинтула је данас спроведен Специјализованом кривичном суду у граду Пежиноку, уз посебне мјере безбједности, а у просторије суда нису могли да уђу ни новинари ни јавност.

Десетине регионалних полицајаца и специјалаца распоређено је испред зграде суда, преноси СМИ.

Надлежни тужилац је у петак упутио суду предлог о извршном притвору за 71-годишњег мушкарца из Лијевица, који је у сриједу послије сједнице владе више пута пуцао у премијера и тешко га ранио.

Тужилац тражи притвор за оптуженог због могућег бекства као и због ризика од понављања кривичног дјела, рекла је портпаролка суда Катарина Куђакова.

Цинтула је ухапшен одмах након напада и суочава се са оптужбама за покушај убиства из освете првог степена, а прети му казна од 25 година до доживотног затвора.

Према ријечима министра унутрашњих послова Матуша Шутаја Ештока и министра одбране Роберта Калињака, напад је био политички мотивисан, преноси Актуалити.

Цинтула је наводно учествовао у неколико антивладиних протеста, а противио се обустави помоћи Украјини и ликвидацији словачких медија.

"Фицо је при свијести и приближава се позитивним прогнозама, остаје у болници"

Потпредседник Владе Словачке и министар одбране Роберт Калињак саопштио једа је премијер Роберт Фицо при свести и да се љекари надају позитивној прогнози.

Калињак је поновио да је операција у петак била успешна, али да његово стање још не дозвољава да премијер буде пребачен из болнице у Банској Бистрици наредних дана.

- Неколико чуда се догодило у болници у Бањској Бистрици последњих дана... Међутим, оваква повреда је изузетно исцрпљујућа и још увек није санирана. Не мислим да ће било какав превоз премијера бити могућ у наредних неколико дана - саопштио је он на конференцији за новинаре, преноси СМИ.

Додао је да са премијером комуницира само о најважнијим стварима, али да није неопходно да он, као потпредсједник Владе, преузме његове надлежности.

Обраћајући се новинарима испред болнице, Калињак је истакао да су медији одговорни за поделу друштва која је резултирала атентатом.

- Многи медији мешају извештавање са блаћењем. Роберт Фицо је дуго био етикетиран најгорим придевима, на билбордима је био етикетиран као зао - каже Калињак.

Он је такође навео да ће влада наставити да ради по програму који је поставио Фицо.

- Сљедеће недеље Влада ће имати два састанка, један редовни и други ванредни, посвећен европским фондовима - навео је он.

Министарка здравља Зузана Долинкова је изјавила да је здравствено стање Роберта Фица стабилизовано, али и даље озбиљно. Према њеним ријечима, то је оценио лекарски конзилијум на преподневном састанку.

- Јучерашња операцијеа, која је трајала два сата, допринела је позитивној прогнози здравља премијера - рекла је Долинкова.