latinica  ћирилица
18/05/2024 |  15:16 ⇒ 19:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Расте број жртва немира на Новој Каледонији, обустављени комерцијални летови (ВИДЕО)

Француске снаге безбједности на Новој Каледонији саопштиле су да расте број жртава оружаних сукоба на овој пацифичкој, француској прекоморској територији.
Нова Каледонија (фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA - илустрација) -
Нова Каледонија (фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA - илустрација)

Убијена је још једна особа у размјени ватре на једној од многих импровизованих барикада којима су блокирани путеви на острву, рекао је безбједносни званичник који је желио да остане анониман јер није овлашћен да јавно говори о ситуацији, преноси АП.

У нередима који су који су захватили ову француску прекоморску територију на југу Пацифика, погинуло је шест особа, од којих су три припадника домородачког народа Канак и један полицајац.

- У најновијем сукобу су тешко повријеђене још двије особе - рекао је овај званичник потврђујући извјештаје француских медија и да је смртоносни окршај избио код барикаде на сјеверу главног острва у Кала Гомену.

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен, чија надлежност се простире и на Нову Каледонију, изјавио је да је полиција ухапсила особу која је упуцала двојицу Канака.

Париски дневник Монд и друге француске новинске куће пренијели су да је убијена особа мушкарац, а да је међу повријеђенима и његов син.

Обустављени комерцијални летови, блокирано 3.200 људи.

Комерцијални летови су од уторка у прекиду због нереда који су захватили ову француску прекоморску територију на југу Пацифика, преноси дневни лист Монд.

Према подацима две локалне авио-компаније на Новој Каледонији, око 3.200 путника је блокирано и не може да напусти ово пацифичко острво на којем је проглашено ванредно стање, изјавио је на конференцији за новинаре у Нумеи портпарол француске владе Жилбер Тијенон.

Протесте, који трају више недеља, а који су у понедјељак прерасли у нереде, организовао је сепаратистички покрет "Одбор за координацију теренских акција" због плана Француске да прошири право гласа у Новој Каледонији на француске грађане који живе на том острву дуже од 10 година.

Влада Нове Каледоније позвала је током раније одржане конференције за новинаре да се прекину блокаде и барикаде.

- Убијамо једни друге и не можемо овако да наставимо. Људи умиру не због оружаних сукоба, већ зато што немају приступ здравственој заштити и храни - изјавио је Ваиму'а Мулиава, члан локалне владе.

Француска влада је 15. маја прогласила ванредно стање на Новој Каледонији, а на острво је из Француске послато појачање од 1.000 полицајаца.