latinica  ћирилица
18/05/2024 |  16:04 ⇒ 19:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Словачки суд: Оптужени за атентат на Роберта Фица остаје у притвору

Словачки суд пресудио је данас да Јурај Цинтула, оптужен за атентат на словачког премијера Роберта Фица, буде задржан у притвору, изјавила је портпаролка суда.
Долазак оптуженог (Фото: EPA/JAKUB GAVLAK) -
Долазак оптуженог (Фото: EPA/JAKUB GAVLAK)

Тужилац је желио да Цинтула буде иза решетака због страха да ће побјећи и да ће наставити криминалну дјелатност, преносе словачки медији.

Цинтула, који је пуцао у словачког премијера у сриједу, оптужен је за покушај убиства са предумишљајем са мотивом освете.

Пријети му казна од 25 година до доживотног затвора.

Он тврди да није хтио да убије премијера.

Док је судија одлучивао да ли ће се атентатор наћи иза решетака, Роберт Фицо се борио за живот у болници у Банској Бистрици.

Фица су погодила четири од пет хитаца.

- Десило се неколико чуда, не могу да нађем ријечи да се захвалим љекарима на чињеници да се приближавамо позитивној прогнози - рекао је данас министар одбране Роберт Калињак, додајући да Фицо још није побиједио.

Министарка здравља Зузана Долинкова је изјавила да је здравствено стање Роберта Фица стабилизовано, али и даље озбиљно.

Према њеним ријечима, то је оценио лекарски конзилијум на преподневном састанку.

- Јучерашња операција, која је трајала два сата, допринијела је позитивној прогнози здравља премијера - рекла је Долинкова.

Јурај Цинтула, 71-годишњи писац, пуцао је у среду пет пута у Роберта Фица, после чега га је полиција одмах привела, а словачки премијер одмах је пребачен у болницу у Банској Бистрици.