latinica  ћирилица
30/04/2015 |  12:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Четири деценије од краја Вијетнамског рата (ВИДЕО)

Свечаном војном парадом на улицама Хо Ши Мина, некадашњег Сајгона, Вијетнам данас обиљежава 40. годишњицу од окончања катастрофалног рата који је његовим грађанима донио побједу и уједињење, а Американцима болан пораз.

Рат између Демократске Републике Вијетнам (Сјеверног Вијетнама) и Републике Вијетнам (Јужног Вијетнама) у савезу са Сједињеним Америчким Државама завршен је капитулацијом Јужног Вијетнама и у њему је погинуло најмање три милиона Вијетнамаца, као и око 58.000 америчких војника.

Тог 30. априла 1975. године комунистичке трупе са Сјевера заузеле су Сајгон, престоницу Јужног Вијетнама и тенковима пробили капије Предсједничке палате истакавши комунистичкуу заставу.

Била је то невјероватна победа за револуционарне снаге које су водиле герилски рат више од три деценије најприје против Француске, а затим и против Америке, наводи АП. Процес уједињења земље на челу са комунистичком владом завршен је сљедеће године.

Посљедице рата у Вијетнаму су се осјећале дуго послије његовог окончања. Количина експлозива коришћена у бомбардовању Сјеверног Вијетнама већа је него укупна тежина бомби бачених на Њемачку, Италију и Јапан у Другом свјетском рату. Американци су користили и велике количине хемијског оружја, нарочито токсични хербицид познат као "агент оранж" који је како се процјењује бачен на чак десет одсто територије, а чијем разорном дејству је било изложено више милиона Вијетнамаца.

Већина учесника данашње параде су веома млади војници који су вјероватно рођени послије рата, или га се слабо сјећају, али је он оставио веома дубоке трагове у вијетнамској историји.

Вијетнам, који је још увек комунистичка земља, прешао је дуг пут за протекле четири деценије. Неки, међутим, процјењују да брзина социјалних и политичких реформи сада треба да достигне економску трансформацију, наводи Би-Би-Си.

За Американце и њихове јужновијетнамске савезнике, 30. април био је дан хаоса, панике и пораза, у историји познат као дан када је Сајгон пао. Пораз у Вијетнаму остао је болна успомена у америчком колективном памћењу пошто је ријеч о првом изгубљеном рату једне суперсиле данашњице.

Односи двије земље поново су нормализовани тек 1995. године, а Америка је у међувремену постала један од највећих инвеститора и економских партнера Вијетнама, а унапријеђена је и војна сарадња.