latinica  ћирилица
18/05/2024 |  18:30 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Додик отворио фестивал "Балкански караван"

Добоју је данас почео Фестивал фолклора, изворне пјесме и музике "Балкански караван" који је окупио културно-умјетничка друштава из Републике Српске, Федерације БиХ и Хрватске, који је отворио предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Додик отворио фестивал "Балкански караван" - Фото: СРНА
Додик отворио фестивал "Балкански караван"Фото: СРНА

Додик је поручио да жели да се сви, без обзира на вјеру и нацију, осјећају добро у Републици Српској.

- Желимо да она покаже такво своје лице без обзира на још увијек снажне и интензивне политичке турбуленције које имамо на нивоу БиХ међу политичким представницима - рекао је Додик обраћајући се окупљенима.

Он је поручио учесницима манифестације да се слободно окупљају његујући културе својих народа и да заједно уживају у тим различитим културама.

- Нико у Републици Српској не треба да због свог националног или политичког осјећаја или припадања има било какав проблем - рекао је Додик.

Он је навео да је свјестан утицаја који политичари имају на друштво.

"Пустите ви политичке процесе да иду својим путем, а ви путем културно-умјетничких друштва и било којих удружења, живите стварни живот својих односа", рекао је Додик.

Додик је нагласио да има обавезу да се бори за Устав БиХ, и да је "крив" само зато што не дозвољава наметање концепција изван тог устава, те поручио да нема ништа против било ког народа у БиХ и да жели иза себе да остави само мир и развој те да од његове политике нико није страдао.

- Ми смо заинтересовани за овакве манифестације. Желимо да се сви учесници овдје осјећају слободно, сигурно, да упражњавају своје културне и друге вриједности- рекао је Додик и додао да власт у Српској на тај начин показује како треба сарађивати са другима.

Он је навео да је Добој мултиетнички град у којем нема проблема за шта су заслужни градска управа и представници локалних вјерских заједница.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић, који је покровитељ ове манифестације, изразио је задовољство што се манифестација први пут организује у овом граду, те додао да су културно-умјетничка друштва уљепшала данашњи дан.

Власник "Балкан ТВ" из Новог Сада Недељко Шљиванац рекао је да је идеја манифестације да окупи све народе, те додао да се у Добоју окупило 420 учесника.

Он је одржавање ове манифестације најавио и у Бањалуци гдје се очекује више од стотину извођача.

Секретар добојског Хрватског културног друштва "Напредак" Љубица Берланда рекла је да на фестивал позвано 14 куд-ова у којима су заступљени сви народи у БиХ како би подстакли све да се поштовањем различитости, културе, обичаја и традиције стварају услови за бољи заједнички живот.

Она је изразила наду да ће учесници данашњим колом успјети да оборе Гинисов рекорд по бројности.

Данашњој манифестацији присуствовују и хрватски делегат у Вијећу народа Републике Српске Јосип Јерковић и директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш.

Учесници манифестације су се претходно окупили у Парку народних хероја у Добоју и одиграли заједничко коло након чега су се у дефилеу упутили до дворане Слобомир П Универзитета у овом граду гдје се одржава програм.

Манифестацију су организовали "Балкан ТВ" из Новог Сада и добојско Хрватско културно друштво /ХКД/ "Напредак".