latinica  ћирилица
18/05/2024 |  21:01 | Аутор: РТРС

Руска газета: Русија и Република Српска показују међусобну љубав

Међународни фестивал "Руски дани у Републици Српској" почео је у Бањалуци и трајаће до 20. маја. Руске и српске јавне и политичке личности већ су почеле разговоре о начинима проширења могућности билатералне сарадње и прогласиле нераскидивост историјских, културних и духовних веза између руског и српског народа.
Дани Русије у Српској - Фото: РТРС
Дани Русије у СрпскојФото: РТРС

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић је у интервјуу за Руску газету нагласила да је у Републици Српској повећано интересовање за учење руског језика, а билатерална интеракција са Руском Федерацијом у области културе је на највишем нивоу.

Истовремено, истакла је значај популаризације симбола руско-српских братских односа, међу којима су гроф Савва Лукић Владиславич-Рагузински и Михаил Милорадович.

- Неопходно је његовати културу сјећања међу будућим генерацијама. Важно је да се сјећамо наше историје и да не дозволимо да се она заборави - нагласила је Стојичић.

Министар научног и технолошког развоја и високог образовања Српске Жељко Будимир истакао је да се стратешки односи Републике Српске и Русије сваким даном унапређују.

- То потврђује и Међународни фестивал "Руски дани у Републици Српске. Руси све више схватају да су Република Српска и српски народ тренутно једини партнери у Европи за руски свијет - изјавио је Будимир.

Водећи истраживач Одјељења за савремену историју Централне и Југоисточне Европе, Јелена Гускова, назвала је Републику Српску острвом слободе у Европи, одупирући се плановима Запада да униште "словенски фактор".

- То је снага српског народа, који ће у историји бити овековјечен као слободољубив и који ће постати примјер другима - навела је Гускова.

Руководилац Руско-балканског центра за пословну сарадњу и културу Михаил Јарујев одржао је презентацију на тему "Русија и Балкан у новој архитектури мултиполарног свијета".

Експерт је дошао до закључка да је "за Руску Федерацију пожељнији прелазак у мултиполарну свјетску зону са даљом интеграцијом у оквиру БРИКС+".

- Истовремено, да би се избјегао ризик задржавања на полупериферији, потребно је наставити политику супституције увоза у кључним индустријама, заштите од извоза капитала, развијати компетенције у оквиру 5., 6., 7. технолошке структуре и изградити међународни систем поделе рада у оквиру БРИКС+ - упозорио је он.

У међувремену, данас је у Бањалуци одржана презентација часописа Балкан Дипломат и Интернет платформе Балкан Бизнис Клуб.

- Наши информациони ресурси су од истинског интересовања за Русију и Балкан - рекао је шеф Центра за међународну сарадњу "Руско-балкански дијалог" Евгениј Осенков.

- Забиљежили смо значајан пораст контаката након форума "Русија – Балкан у архитектура мултиполарног свијета" кије одржан 14. марта у Москви. За нас је важно да балкански бизнис, упркос санкцијама и притисцима са Запада, буде спреман да ради са партнерима из Руске Федерације. Наш задатак је да обезбиједимо неопходну навигацију за балканске бизнисе и предузетнике из руских региона Ми то успешно спроводимо, нећемо стати на пола пута, тежимо новим високим достигнућима - закључио је Осенков.