latinica  ћирилица
18/05/2024 |  14:57 ⇒ 15:01 | Аутор: СРНА

Врхунски резултати Клинике за кардиохирургију у Бањалуци

Клиника за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске била је данас домаћин свјетском лидеру у трансплантациуји срца из Универзитетске болинице "АКХ" из Беча Андреасу Цукерману, који је изразио задовољство чињеницом да се овдје обављају компликоване операције и спашавају људски животи.
Андреас Цукерман - Фото: СРНА
Андреас ЦукерманФото: СРНА

Цукерман је истакао да је прије пет година био у Бањалуци, када је почела изградња кардиохирургије, те је данас задивљен начином на који је успостављен рад и плановима развоја у будућности.

- Видио сам функционалну, добро организовану клинику у Бањалуци. Задовољан сам начином рада и чињеницом да се овдје обављају компликоване операције и спашавају људски животи - рекао је Цукерман новинарима.

Начелник Клинике за кардиохирургију Никола Шобот истакао је да је УКЦ угостио врхунског стручњака, те да је то пут којим УКЦ жели да иде.

- Наставићемо сарадњу. Данас смо договорили да екипе са "АКХ" клинике у Бечу дођу да оперишу у Бањалуци и то је даљи правац нашег развоја и едукације - нагласио је Шобот.

Кардиохирург из Беча Борис Гороња рекао је да је импресивно да се у Бањалуци раде не само основне кардиохирурше операције, него и врло комплексне операције које спашавају животе.

- Импресивни су и бројеви, јер је у скоро двије године урађено 500 операција, захваљујући сарадњи са колегама из окружења. Била нам је част што смо од саме идеје пројекта кардиохирургије били дио тима. Важно је да Бањалука данас има домаћи кадар, захваљујући едукацији - напоменуо је Гороња.

Према његовим ријечима, сљедећа етапа је да се успостави званична сарадња са Универзитетском болницом у Бечу и тамошњом кардиохирургијом, гдје би најеминентнија имена из ове области долазила да изводе најкомплексније операције.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић изразио је задовољство што су данас имали прилику да угосте свјетско име кардиохирургије, да размијене искуства и добију сугестије како да унаприједе рад.

Први кардиохирург у Републици Српској Новица Калинић истакао је да су резултати које остварују добри у смислу преживљавања након опративног захвата, те да је већина хитних случајева успјешно завршена.

- Очекујемо даљу сарадњу са колегама у Бечу, јер су нам циљ што боља знања и што бољи резултати - рекао је Калинић