latinica  ћирилица
30/09/2022 |  10:54 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Додик: Враћам се на мјесто предсједника да ојачам снаге у Српској

Кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је веома задовољан и срећан што је предизборна кампања, осим неких "вербалних екскурзија на свим странама", прошла коректно, поручивши да је увјерен у своју побједу и да се враћа на мјесто предсједника да би додатно ојачао снаге у Републици Српској.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је навео да увјереност у побједу, између осталог, базира и на томе што је на митинзима СНСД-а, чији је лидер, било више од 200.000 људи.

Говорећи о томе зашто је одлучио да се кандидује за предсједника Републике Српске, а не српског члана Предсједништва БиХ, Додик је објаснио да је након два мандата на мјесту предсједника Српске морао да оде на функцију српског члана Предсједништва БиХ јер није могао више од два пута да се кандидује за предсједника.

- Показали смо да можемо да поставимо Предсједништво БиХ и органе БиХ на ниво који је потребан и предвиђен Уставом. Враћам се на мјесто предсједника јер желим додатно да ојачам снаге у Републици Српској и мислим да је стабилност органа Српске кључна за српски народ овдје - рекао је Додик за Телевизију Курир.

Када је ријеч о његовом противкандидату из ПДП-а Јелени Тривић, Додик је рекао да је није помињао у кампањи, па не жели да то чини ни сада, али је прокоментарисао њен састанак са Кристијаном Шмитом са којим он лично, како је нагласио, не жели да нормализује односе.

Додик је појаснио да Шмит није именован у Савјету безбједности УН, а да је то што опозиција покушава да направи неки контакт с њим "њихов проблем".

- У посљедњих 10 мјесеци три пута сам био са /предсједником Русије Владимиром/Путином, а они су проводили вријеме са Шмитом - градоначелник Бањалуке и моја противкандидаткиња - рекао је Додик.

Он је навео да је Тривићева била стипендиста њемачке Владе и члан комисије за одабир студената из БиХ за добијање те стипендије због чега, како је рекао, "можда некоме нешто враћа".

Говорећи о ситуацији у БиХ, Додик је рекао да је БиХ грешка и да није требало да буде направљена.

- Једино рационално и оно што би могло да омогући бољи живот јесте да се раздвојимо и будемо добре комшије јер су овдје у Босни сви подједнако несрећни и незадовољни - и Бошњаци, и Хрвати, и Срби - сматра Додик.

Он је поновио да ће наставити да се бори за самосталност Републике Српске и њено припајање Србији.

Говорећи о одузимању имовине Србима, Додик је најавио да ће Република Српска "ићи са неким новим законима".

- Немам проблем то да кажем ни у Бриселу, иако они бјеже од тих питања, знају да су једнаки крадљивци и лопови, бриселска администрација, а поготово америчка. Отели су нам војску, финансије, обавјештајну службу, сада би требало да отму још и имовину, а неће да разумију да то не може - поручио је Додик.