latinica  ћирилица
30/09/2022 |  17:16 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Бранићу статус Републике Српске

Кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да намјерава да у недјељу, 2. октобра, побиједи на општим изборима и да ће на тој позицији бранити статус Републике Српске и да никада неће изневјерити очекивања грађана.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановић је нагласила да ће се на тој позицији трудити да испреговара све што је могуће, а да ће, уколико то не буде било могуће, њена обавеза према грађанима и Републици Српској, бити да покрене заштиту виталног интереса.

- Ако се не можете договорити, не можете рационално, морате се одбранити на неки начин. Ево, хвала Богу, постоји механизам да се одбраните - рекла је Цвијановић за "Тањуг".

Он је навела да јој неће бити тешко да наслиједи Милорада Додика на тој функцији, будући да припадају истој политици и побјеђују због заједништва и јасно изражене политике која подразумијева национално достојанство и придржавање Устава.

Цвијановић је додала да је много криза сатканих у једну велику кризу БиХ, а да ће се то превазићи лако када сви буду сагледали реалност и држали се Устава.

Цвијановић је рекла да је њена улога да брани статус Републике Српске и да нема намјеру да одустаје од оног што је статусно Република да би се то свидјело некоме у Сарајеву или некоме у некој амбасади.

- Гледала сам људе који су то радили и никада нису имали подршку свог народа. Хоћу да оправдам то повјерење народа зато што ћу радити оно што они очекују - рекла је Цвијановић.

Она је објаснила да се све државе труде да буду окриље и пријатељски настројене према својим грађанима, а да се само БиХ упорно труди да буде непријатељ својим грађанима.

Истичући да је то престрашна чињеница, гдје, на примјер, политичко Сарајево покушава да на сваки могући начин заустави пројекте као што је изградња велике хидроелектране "Бук Бијела" са Србијом, Цвијановић је навела да ће се трудити да то побиједи.

- Мислим да ћемо се грађани и ја добро разумјети 2. октобра на изборима, као што је случај и са свим нашим другим кандидатима, укључујући и Додика и наше парламентарне листе. Ја ту стварно не видим никакав проблем и оптимистична сам око свега тога - рекла је Цвијановић.

У СНСД-у као један тим, каже она и оцјењује да побјеђују већ толико година јер имају јасно изражену политику која подразумијева национално достојанство и да се мора придржавати Устава.

Она је указала да је по Уставу БиХ Предсједништво БиХ задужено за спољну политику, али да у оквиру спољне политике сада влада хаос, неред, тешка злоупотреба и разне махинације због неких људи у Министарству иностраних послова и самог министра, који мисле да Министарство може узурпирати надлежност Предсједништва.

- У нашем систему је сасвим јасно да спољну политику креира трочлано Предсједништво БиХ, а извођач радова је Министарство /спољних послова/. Дакле, Министарство није никакав креатор - рекла је Цвијановић.

Она је подсјетила на ситуације да су појединци из БиХ умјесто да граде позицију са аспекта кредибилитета у свијету, злоупотребљавали те позиције да би причали против Срба, Републике Српске, па и против Хрвата у БиХ, што сматра недопустивим.

Цвијановић је истакла да српска страна тражи само уставно поступање у оквиру БиХ и указала да то није никаква свађалачка политика или одузимање нечега, али јесте политика недавања онога што не треба дати.

Она је истакла своју одговорност према грађанима и подсјетила на тешке протекле периоде у борби власти са нестабилним буџетом, поплавама, великом сушом, као и многим интервенцијама према грађанима у лошим финансијским условима.

- Ми смо људи који у оквиру политике СНСД-а направимо платформу, договоримо са нашим социјалним партнерима и извршавамо то, а ако нешто не можемо да извршимо, обавијестимо на вријеме да се помијера рок и поново то извршимо. Јасно је да су велика очекивања, али ја нећу изневјерити та њихова очекивања, нисам ни до сада - поручила је Цвијановић.