latinica  ћирилица
ЕТНО-ГРУПА "ИВА" | 26/06/2014 | 13:44

Нови спот етно групе “Ива”, за пјесму "Снијег паде"

Премијерно у сриједу, 2. јула, након Дневника 2

Mузичка продукција РТРС и Академија умјетности Бањалука представљају нови спот етно – групе Ива, за пјесму “Снијег паде”.

Етно група "Ива", из Добоја, ове године обиљежава десет година рада и постојања. Поводом овог јубилеја, етно група увелико ради на новом албуму и снимила је већ четири нове композиције.

С обзиром на то да сваке друге године студенти Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, по наставном програму Студијског програма драмске умјетности, имају задатак да сниме један музички спот, ове године, студент Дарио Ђураковић, изабрао је нову пјесму етно групе Ива "Снијег паде", за свој испитни рад. Под менторством ред. проф. Зијада Мехића и доц. Предрага Соломона, студент је успјешно реализовао испитни задатак за који је добио највишу оцјену.

Наведени музички спот урађен је у копродукцији Академије умјетности и Радио-телевизије Републике Српске. Снимање је трајало четири дана, и реализовано је на три локације (Mac Tire Pub, тврђава Кастел и жељезничка станица Омарска).

РТРС је обезбиједила стручну и техничку подршку. Посебно треба истаћи гест РТРС, која је у тестирање најновије SONY камере и њенe презентацијe укључила студенте Академије умјетности, и камеру им повјерила за израду студентског рада. Овакав потез РТРС-a услиједио је због дугогодишње сарадње са Академијом, али и због етно групе Ива, чији је издавач Музичка продукција РТРС.

Треба напоменути да је РТРС снимила већ два музичка спота за етно групу "Ива", за пјесму "Добро дош'о Христе" и за пјесму "Трилогија", који је такође представљао рад студента Жарка Калабе, уједно и запосленог на РТРС-у.

Сиже музичког спота "Снијег паде"

Имајући у виду да су аутори спота студенти Академије умјетности није необично то што сценарио и визуелизација музике не прате клише савремених комерцијалних музичких спотова. Радња спота базирана је на првом стиху пјесме, "Снијег паде на бехар на воће" који метафорички говори о томе да нешто долази кад му није вријеме и када за то нисмо спремни. Суштински, спот говори о (не)могућности да се љубав доживи и оствари у вријеме ратова и опште људске несреће и пропадања.

Дакле, прича коју доноси екранизација ове пјесме је универзална, говори о љубави, тешким временима, рату али и о нади и вјери да боље долази.

 

Божица Мирковић