latinica  ћирилица
АРТ МАШИНА | 29/03/2013 | 09:44

Алесандро Барико о стандардима у култури

Велики писац, Барико, поред лијепе књижевности пише и новинску колумну. Недавно се и на српском језику појавио скуп есеја "Варвари". Ево једног занимљивог одломка, који наводи човјека да преиспита свој однос према новом у умјетности!

"Дакле, појавила се Бетовенова Девета и занимљиво је како су је доживели. Свет, критичари, сви.

"Елеганција, чистота и мера, које су биле принципи наше уметности, постепено су узмакле пред тим новим стилом, фриволним и извештаченим, који је почео да доминира у овом нашем времену склоном површности. Мозгови који, по образовању и навици, нису кадри да мисле ни о чему другом  осим о одећи, моди, трачевима и (...) моралном расулу, имају потешкоћа да извуку једно истанчаније и мање грозничаво задовољство из науке и уметности. Бетовен пише за те мозгове, и у томе, чини се, има извесног успеха, ако треба да верујем у хвалоспеве који, како видим, пљуште са свих страна, величајући ово његово последње дело:" (The Quarterly Magazine and Review, 1824.)

Ето.

Комично је да Девета, данас, представљ управо једно од најчвршћих и најузвишенијих упоришта те тврђаве којој прети инвазија варвара. Та музика је постала барјак, химна, последње утврђење. Она је наша цивилизација.Е, па, имам за вас једну вест. Постојало је време када је Девета била барјак варвара!(...)

Поводом Девете, чујте и ово. Зашто су цедеови баш те величине и зашто имају баш ту минутажу јоју имају? У суштини, када су их измислили, могли су да их направе и мало већима или мало мањима, зашто баш те величине?

Одговор: у Филипсу су, 1982. године, када су о томе одлучивали, закључили следеће: на њих треба да стане читава Бетовенова Девета. У то доба био је потребан носач од 12 цм како би се то извело. И тако је настао це-де.  И дан данас се један Мадонин диск, на пример, прилагођава дужини трајања ове симфоније."