latinica  ћирилица
ПРАВОСЛАВЉЕ | 04/04/2013 | 17:01

Чудотворна икона Богородице, Чајничка Красница

На полеђини иконе Пресвете Богородице налази се икона Светог Јована Крститеља, чији је лик оштећен у пожару, па је таман, као што су тамни и ликови Богородице и малог Христа, којег она држи на рукама, што је вјероватно посљедица пожара у манастирима, у којима је чувана.

  У Храму Успенија Пресвете Богородице у Чајничу, релативно малом мјесту, смјештеном на тромеђи Црне Горе, БиХ и Србије, налази се Чудотворна икона Богородице, Чајничка Красница. Пред овом иконом дешавала су се многа чуда, исцјељења и излијечења, па ову светињу сматрају једном од највећих у православном народу, a највећом у Републици Српској. Свети владика Николај Велимировић сматрао је да је Чудотворна икона Мајке Божије, послије Острога, највећа светиња на Балкану.
  На полеђини иконе Пресвете Богородице налази се икона Светог Јована Крститеља, чији је лик оштећен у пожару, па је таман, као што су тамни и ликови Богородице и малог Христа, којег она држи на рукама, што је вјероватно посљедица пожара у манастирима, у којима је чувана. Икона Светог Јована, односно лик светитеља, изгорио је па је пресвучен обичном кожом да не би долазило до даљих оштећења.
  Икона Мајке Божије је рад на дрвету. Радио је Свети апостол и јеванђелист Лука, а златно- сребрну ризу на икони, односно оков, радио је познати сарајевски кујунџија Ристо Андрић, 1868. године. Утрошио је око 3 године рада и око 17 килограма злата и сребра. Постоји прича да је и он, као тешко болестан човјек, оздравио пред овом светињом и да јој се, зато, завјетовао да ће је оковати у сребро и злато. То је и учинио!
  Колико је и у прошлости поштована ова светиња, свједочи и податак да су се, када је захтјевано да се икона врати у обновљени и изграђени манастир Бања, томе успротивили сви мјештани, не само чајнички Срби, него и муслимани и Јевреји. Захтјеву су се успротивили, чак и уз пријетњу физичке силе, сви који су у то вријеме живјели у овом граду и који су знали за чуда која су се дешавала пред овом светињом. Према неким изворима, богати муслимани, трговци, хтјели су да се подигну на оружје, ако затреба, само да би сачували Красницу, да би чудотворна икона остала у Чајничу. 
  Након што је обновљена и освештана нова Црква, на Малу Госпојину 1959. године, Чудотворна икона Мајке Божије Чајничка Красница постављена је на мјесто на којем се и данас налази.
  Од тада, на Малу Госпојину, овдје се одржава велики збор. На тај дан долази много народа са свих страна свијета, многи долазе завјетно да заблагодаре за сва доброчинства која је Чајничка Красница за њих учинила. А, бројна чуда која су се дешавала, записао је прота Јован Јовановић, који је службовао на овој парохији око 50 година.