latinica  ћирилица
СПОРТСКИ ДОДАТАК | 18/04/2013 | 15:16

Бахреин: Протести против Формуле 1

Демонстранти против трке Формуле 1 у Бахреину, данас су током сукоба са полицијом поставили барикаде на улицама и запалили аутомобилске гуме, због чега је више људи ухапшено.

Демонстрације се одвијају у подручјима овог емирата гдје званичне власти имају малу подршку и шансе да угрозе трку Формуле 1, заказану за 21. април, скоро су никакве. Велика награда Бахреина, коју гледају милиони љубитеља широм свијета, највећи је спортски догађај у тој земљи - савезници САД, а власти су повећале мјере безбједности у нади да ће трка привући велики број гледалаца упркос протестима. Антивладине групе у Бахреину све чешће организују демонстрације у покушају да осрамоте власти и промовишу своју продемократску кампању. Свјетске организације за заштиту људских права, укључујући Амнести интернешенел, критиковале су хапшења демонстраната.

Најновији сукоби се одвијају у провинцијама са већинским шиитским становништвом. У Бахреину се током посљедње двије године сукобе снаге владе, коју предводе сунити, иако су у укупном броју становника у мањини, и већински шиити, који траже већи удио у власти.