latinica  ћирилица
АРТ МАШИНА | 31/05/2013 | 13:14

КОРАК У ХРАБРОСТ

РТРС додјељује награду Корак у храброст

И ове године, традиционално, РТРС је медијски покровитељ Театар феста. Тако ће гледаоци наше телевизије имати из прве руке информације о дешавањима на најзанимљивијем позоришном фестивалу у Српској.

Поред тога, ево већ трећи пут, додијелићемо награду Корак у храброст. Кад смо је установљавали, 2010. године, записали смо ово:

"Од ове, 2010. године, РТРС, као главни медијски покровитељ Театар феста Петар Кочић додјељује награду Корак у храброст.

У покушају да конципирамо оно што ми желимо да видимо у позоришту, некако спонтано смо стигли до храбрости.

Можда због тога што је храброст у изразу нешто што нама, на РТРС-у представља идеал рада, и у садржајном и у формалном смислу. Рећи истину, и рећи је на квалитетан начин, то је оно што ми покушавамо да радимо. Због тога бисмо вољели да наградом коју ће додијелити наша кућа укажемо на сличну ствар у позоришту, које, баш као и ми, само различитом формом, покушава да буде храбро. Јер, није ли добра представа(баш као и добра тв емисија) она која храбром, инвентивном формом, игром, исказује мисао која нас се ТИЧЕ, данас и овдје?"

До сада смо награде додијелили: Јасни Ђуричић, глумици СНП Нови Сад за маестралну игру у представи Брод за лутке, сјелокупном тиму представе Радничка хроника НП РС, за хватање у коштац с тешком темом свакондевице на храбар начин и Оливеру Фрљићу за ауторски пројекат Мрзим истину, у ком на начин до тад не виђен у позоришту, говори о себи и својој породици.

Ове године је пред нама поново тежак задатак. Обећавамо да ћемо га урадити поштено и искрено, иако ће, као и увијек и о свему, већина мислити да смо погријешили.

Новост је да од ове године имамо и намјенски урађену награду, рад академског сликара и вајара Миливоја Унковића, једног од најугледнијих умјетника у нашој средини.