latinica  ћирилица
АРТ МАШИНА | 31/05/2013 | 14:04

Младен Миљановић у Венецији

http://www.labiennale.org/en/Home.html

Већ неколико дана се у медијима види лице Младена Миљановића, академског сликара из Бањалуке,(Република Српска) који представља БиХ на Венецијанском бијеналу. И гле чуда, о Младену причају људи који никад раније нису чули ни за Бијенале а камоли за Младена.

Вриједи знати да је Миљановић своје истраживање почео од чувене Бошове слике,триптиха Врт уживања, а базирао га на ручно гравираним надгробним споменицима Балкана. Како сам аутор каже: "Рад је дијалог од 500 година, који ревидира ужитке и њигову индивидуалну представу данас, као стереотипну и песимистичну визију друштва."

Сви смо већ чули да је павиљон БиХ уврштен у 10 најзанимљивијих на овогодишњем Бијеналу.

http://cultura.panorama.it/arte-idee/biennale-venezia-2013-palazzo-enciclopedico

Ево шта су нам јавили људи из Музеја савремене умјетности РС:"Након фантастичне препоруке италијанског магазина „Култура Панорама“ о 10 павиљона који се морају видјети на 55. Венецеијанском бијеналу у који је уврштен и Павиљон Босне и Херцеговине, данас је и официјелни тв канал 55Венецијанског бијенала „LаBiennalChannel“ (http://www.youtube.com/user/BiennaleChannel) објавио интервју са Младеном Миљановићем.

Музеј савремене умјетности Републике Српске, као организатор и продуцент пројекта и тим који је радио на поставци и продукцији изложбе од почетка пројекта увјерени да ће „Врт уживања“Младена Миљановића, постићи очекивани публицитет, добили су још једну потврду изванредног квалитета који је снажно препознат."

Лијепо је чути да се о овој земљи говори у контексту успјеха, и да неко као Младен Миљановић није отишао у далеки свијет. Надамо се да ћемо у АРТ МАШИНИ угостити Младена чим се врати из Венеције.