latinica  ћирилица
ЖИВОТОК | 13/06/2013 | 08:47

УРАДИО “ФОРМУЛУ” ЗА УЖИВАЊЕ, ТРАЖИ ФОРМУЛУ ЗА ПРЕЖИВЉАВАЊЕ

Недовршна овећа кућа уз магистрални пут Прњавор – Дервента, извана ничим не одаје да се овдје налази савремено опремљена производна хала. А кад се уђе унутра и лаику постаје јасно да се овдје може урадити много тога. Доскора се и радило. Међутим, сада машине мирују, а њихов власник казује опору причу наше стварности

 

УРАДИО “ФОРМУЛУ” ЗА УЖИВАЊЕ, ТРАЖИ ФОРМУЛУ ЗА ПРЕЖИВЉАВАЊЕ

 Власник овог погона Мишо Кузмановић познат је у Прњавору и изван његових граница по кованој огради и многим машински обрађеним елементима. Почео је, непосредно иза рата, са ковачницом и производњом кованих ограда. Добар мајстор, квалитетно урађене и естетски умјешно обликоване ограде, били су реклама сами по себи. Обим посла се свакодневно повећавао и убрзо се појавила потреба за машинском обрадом:

Прилагођавао сам се времену и купцима. Нисам се плашио инвестирати. И све што бих уложио ускоро се вишеструко враћало. Повећавао се обим производње, куповао сам машине, проширивао објекат, запошљавао раднике. Нисам узимао кредите, нисам се отимао за предузећа која су продавана у бесцијење. Колико сам могао толико сам инвестирао. На врхунцу мог успијеха запослио сам десет радника. Сви су били пензионо и здравствено пријављени и осигурани“, казује Кузмановић за “Животок”.

Врхунац пословног успјеха обиљежио је на два начина. Урадио је реплику тркаћег аутомобила “Формула” и подигао породичну кућу на једном брежуљку неколико километара изван града према Српцу.

Код аутомобила сам се трудио да буде што вјернија копија “формуле”. Но, ово је ипак породично ауто. Зато има два сједишта, једно иза другога. Обликом потпуно личи на “формулу” али је већих димензија. Гдје год се појавим будим знатижелју. Било је понуда да га продам, али ово је ручни рад и не продаје се. Овдје је “уграђено” преко хиљаду сати рада у чучећем положају а да не причам о осталом раду. Ово је, као што на њему и пише, “један и једини” аутомобил. Дио је породице и тако ће остати”, отворио је Мишо душу за “Животок.

И породична кућа садржи много необичних, ручно рађених и умјетнички обликованих, кованих детаља. Од винског подрума, преко степеница, камина и врата у дневном боравку, до спаваћих соба на спрату.

Супруга и ја учимо енглески језик и спремамо се за одлазак. Посла више нема. Радионицу сам одјавио прије двије године и огласио продају. Имамо двоје дјеце и морамо мислити на њихову будућност. Знам и хоћу да радим и тражим мјесто гдје се могу доказати”, завршио је своју ппричу за “Животок” овај креативни стваралац из Прњавора.

 

Богдан Ристић