latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 03/07/2013 | 14:28

ВАЖНОСТ ПСИХО-ФИЗИЧКИХ АКТИВНОСТИ У ТРУДНОЋИ

Трудноћа и порођај су два најснажнија догађаја , који ће већина жена искусити у току живота, а оба заслужују пажљиву припрему. Што се више зна о трудноћи и порођају, о родитељству , мањи ће бити и страх од порођаја. Похађање школа за труднице и редовне посјете љекару, добре су припреме за рађање бебе.

Некад се сматрало да жена у другом стању треба да смањи своје активности, нарочито физичке,међутим, то је потпуно погрешно , истакла је наша саговорница у Јутарњем контакт програму РРС, Влатка Ђермановић, водитељ школе за труднице " Радосница".
Повећањем плода , трбушни органи трпе повећан притисак, кичмени стуб је под великим оптерећењем, а на ногама се појављују вене и отоци. Циљ вјежби у школама за труднице је олакшавање ових и сличних тегоба , побољшање кондиције труднице и олакшавање порођаја.
Веома популарне вјежбе су вјежбе дисања које се примјењују у току порођаја,каже Влатка Ђермановић,  нарочито вјежбе за опуштање између контракција .Релаксација за вријеме порођаја доводи до опуштености тијела и омогућава природним процесима отварање порођајног канала. Опуштајући се између контракција, трудница штеди снагу, која јој је потребна за рађање бебе, истиче Ђермановић.
Сва сазнања стечена током психофизичке припреме , олакшаће порођај , а рођење дјетета заиста ће бити најљепши дан у животу.

Гордана Пртина