latinica  ћирилица
ЗАЈЕДНИЧКИ ТАЛАС | 09/07/2013 | 12:07

РАЗГОВОРИ О ПРОБЛЕМИМА ИЗВОЗА НАСТАЛИМ НАКОН УЛАСКА ХРВАТСКЕ У ЕУ

На састанку градоначелника Приједора и начелника пет општина поткозарске регије, који је јуче одржан у Козарској Дубици, договорено је да се упути позив представницима Савјета министара БиХ на састанак на којем би се разговарало о проблемима извоза са тог подручја, који су настали након уласка Хрватске у ЕУ.

Договорено је да  општина Козарска Дубица упути позив Савјету министара и Министарству спољне трговине и економских односа БиХ за састанак у једну од општина поткозарске регије, како би се разговарало о модалитетима које треба да задовоље извозници с подручја тих општина, како би им се што прије омогућио извоз робе која тренутно не може да се извози преко границе са ЕУ, рекао је за наш радио начелник општине, Миле Злојутро.
Мјере за побољшање наплате изворних прихода буџета општина, новонастала ситуација по уласку Хрватске у ЕУ и приједлози заједничких пројеката на регионалном нивоу којима би се аплицирало према ЕУ фондовима, такође су били теме састанка, рекао је Злојутро.
„Разговарали смо о проблемима који су хитне природе с циљем да кренемо с изношењем тих проблема према институцијама БиХ, јер смо, заиста, у незавидном положају и треба да нам се помогне“, изјавио је Злојутро.
Он је најавио да ће се наредни састанак одржати у Новом Граду, гдје ће свака општина предложити конкретне пројекте.
Злојутро је оцијенио да проблем који се односи на дефинисане граничне прелазе између БиХ и Хрватске не може да буде брзо ријешен.
„Уговори који су потписани су оставили немогућност да се мијења режим на граници. Још нису формиране ни комисије за рјешавање овог питања ни у БиХ ни Хрватској, а рок за њихово формирање је 60 дана. Наш позив Савјету министара и министарствима има за циљ да се тај процес убрза јер је ствар заиста хитне природе и за Козарску Дубицу и Нови Град“, појаснио је Злојутро.
Првом радном састанку општина приједорске регије присуствовали су  и градоначелник Приједора Марко Павић, начелник општине Костајница Драго Бундало, начелница општине Нови Град Сњежана Рајилић, начелник Оштре Луке Драган Станар, као и начелник Крупе на Уни Гојко Кличковић.