latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 24/07/2013 | 13:17

савјет купачима

Шта избјегавати приликом купања и шта чинити када се неко утапа

У Јутарњем програму Радија РС, у сриједу 24. јула гост је био Борис Трнинић, предсједник Ронилачког клуба "Бук" и инструктор спасилац. Тема Јутарњег програма Радија РС била је сигурност на купалиштима.

Основни савјет за све купаче је да избјегавају купање на неуређеним мјестима на ријекама и језерима. Воде наших ријека и језера су непредвидљиве и најискуснији пливачи лако се могу наћи у невољи.

Сви који одлуче да се освјеже купањем, морају бити свјесни да је разлика у температури воде и тијела некада и 15 и више степени, што за загријано тијело може значити велики шок. У воду обавезно треба улазити полако, постепено се припремајући за разлику температуре. У воду не би требало улазити  најмање сат времена послије оброка.

Пливачи нипошто не смију прецјењивати своје могућности и упуштати се у препливавања и купања на мјетима која им нису позната.

Гост Јутарњег програма Борис Трнинић, инструктор спасилац, савјетовао је све који присуствују утапању, да не ризикују и свој живот покушавајући да спасе туђи. Неопходно је добро процијенити своје пливачке и физичке способности, прије него што покушате дављеника извући из воде. Најбоље би било особи која се утапа, уколико је могуће, са обале пружити грану, или  нешто слично, или евентуално направити људски ланац. Ако то није могуће, треба бацити било какав плутајући предмет за који ће се ухватити и тек када се смири помоћи му да се докопа обале. Ако се и одлучите да приђете дављенику, не прилазите тако да вас може дохватити. Ухватите га са леђа за гардеробу или косу и покушајте га смирити и довући до обале.

Када је дављеник извучен на обалу, прво треба позвати хитну помоћ (124), а затим му помоћи да  избаци воду из плућа и дати му вјештачко дисање.

Уколико постоји сумња да је неко приликом скока у воду повриједио кичму, потребно га је поставити на чврсту равну подлогу (даску или нешто слично) и не помјерати га до доласка хитне помоћи.