latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 31/07/2013 | 15:51

Чување хране у љетњем периоду

Протеклих дана Агенција за безбједност хране БиХ, савјетовала је грађане да буду опрезни приликом припреме и чувања хране, јер је високе температуре могу контаминитари и тако повећати ризик од болести. Врућине, осим што су задавале невоље болесницима, захтијевале су и боље чување хране.

С обзиром на то да је љето у јеку, потребан је опрез приликом заштите, чувања и обраде намирница у свакодневној исхрани.
У Јутарњем програму Радија РС, о заштити хране у љетним условима, разговарали смо са специјалистом хигијене и задравствене екологије, др Весном Петковић из Института за јавно здравство РС, која је подсјетила да су лако кварљиве намирнице оне које природно садрже много воде, као што су месо, риба, млијечни производи. Током љета требало би да будемо опрезни и када је ријеч о сладоледима, колачима са кремом и разним прељевима за салате, нарочито мајонез, јер су та јела најчешће узрочници тровања храном,а  због тога што су и јаја њихов саставни дио. Оно на шта посебно морамо обратити пажњу, јесу основни хигијенски принципи, које препоручује и СЗО, лична хигијена, одржавање хигијене радне површине на којој се припрема храна, одвајање сирових од обрађених намирница, нагласила је др Петковић.
Неопходно је темељно кување кварљиве хране, до 70 степени Целзијуса и остављати је у фрижидеру на температури испод 5 степени. Ова храна не би требало дуго да стоји ни у фрижидеру, само до три дана, а смрзнуту не отапати на собној температури.
Приликом куповине треба водити рачуна о амбалажи, року трајања и изгледу намирница. За месо је, рецимо, важно да има нормалну боју и еластичност на притисак, да је без непријатног или киселкастог мириса. Др Петковић је рекла да у овим условима, храну не би требало ни подгријавати, толерише се само подгријавање супе или варива ако се извади месо и поврће, па се загријава само текућина.
Када је ријеч о исхрани у љетњем периоду, препоручљиво је, уносити довољно течности, чорбе, супе, воћни сокови и чајеви. Пожељно је јести што више воћа и поврћа, рибе и да се сва јела припремају на што мање уља и масноћа.
Подсјећајући да високе температуре и неправилно чување намирница и хране погодују размножавању различитих бактерија и да се загађеном храном преносе многобројне болести, др Петковић наводи да из једне бактерије, за неколико часова може да их се развије више милиона...

Oлга Кораћ