latinica  ћирилица
ЗАЈЕДНИЧКИ ТАЛАС | 09/08/2013 | 10:06

НЕВЕСИЊСКА ОЛИМПИЈАДА - ОД 11. ДО 18. АВГУСТА

Овогодишња 138. Невесињска олимпијада биће одржана од 11. до 18. августа, рекао нам је начелник општине Невесиње, Момчило Шиљеговић.

Спортисти из земље и региона за седам такмичарских дана надметаће се у преко 30 дисциплина, а они најбољи освојиће и вриједне новчане награде. Централни дио програма са коњским тркама и традиционалним и витешким дисциплинама биће одржан на Братачком лугу 18. августа, али ће прве медаље бити подијељене много раније.
Планирана су такмичења у фудбалу, кошарци, рукомету, шаху, атлетским дисциплинама, одбојци на пијеску и спортском риболову, напоменуо је Шиљеговић.
Манифестацију прати низ културних и туристичких садржаја као што су ликовни сусрети, сајам прехрамбених производа и ручних радиности, фестивал младих гуслара и олимпијски квиз што ову августовску светковину чини препознатљивом у региону.
Организатор олимпијаде је Општина Невесиње, а покровитељ Министарство за породицу омладину и спорт у Влади РС.
Невесињска олимпијада је наставак одржавања коњских трка на Братачком лугу код Невесиња, традиције дуже од једног вијека која сваке године окупи на десетине хиљада посјетилаца. Народ овог краја имао је пријеку потребу да се крајем августа окупља у срцу невесињског поља након напорних радова око сакупљања љетине. Била је то, подсјећа Шиљеговић на старе приче, прилика да се надмудри турски окупатор који је бранио сва зборовања умних Срба. Коњске трке су биле повод који је прерастао у саборовање на којем су се сретали пријатељи у времену кад је једино превозно средство био коњ, а само саборовање је било прилика да се делије огледају ко је јачи, бољи и вјештији. Још осамдесетих година 19. вијека Братачки луг је постао право олимпијско борилиште у традиционалним и витешким дисциплинама.
Невесињска олимпијада, дакле,  гаји традицију дужу од модерних олимпијских игара, а све у жељи чувања од заборава тековина које су нам преци оставили у завјет, каже начелник Невесиња, Момчило Шиљеговић. Једни поред других су и аматери и професионалци, и млади и стари, а гледаоци су сами бирали своје јунаке.Не морају они бити ни најбржи ни најснажнији, али морају посједовати спортски дух и бар мало јунаштва и витештва.