latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 14/08/2013 | 14:57

Продужени боравак у основним школама РС

У овој школској години 40 школа у РС организује продужени боравак

Продужени боравак дјеце у основним школама је организовани облик рада са ученицима прије или након завршетка наставе, који помаже збрињавање дјеце током цијелог радног дана. Организовање продуженог боравка у РС регулисано је Законом о основном образовању и васпитању у оквиру којег је предвиђено да школа може, у складу са својим могућностима, организовати овај проширени програм.
Како је, гостујући у Јутарњем програму Радија РС, рекла виши стручни сарадник у Одјељењу за основно образовање Министарства просвјете и културе РС, Ивана Иџан, у нашим школама продужени боравак се реализује од 2009. године. Заинтересованост родитеља и школа сваке године је већа, што потврђује и чињеница да је за школску 2013/14. сагласност за организовање овог програма добило 40 школа у РС, а пријављено је 2300 ученика. Наравно, да би школа могла реализовати продужени боравак, потребно је да посједује одговарајуће просторе, кадровске услове, да постоји заинтересованост родитеља и уколико је могуће, да постоји спремност општине да учествује у дијелу финансирања који се односи на трошкове материјала и услуга, нагласила је наша саговорница.
Продужени боравак се организује за ученике првог разреда, евентуално за ђаке прве тријаде, што, такође, зависи од могућности школе. Када је ријеч о критеријумима за пријављивање дјеце у продужени боравак, важно је нагласити да родитељи морају бити у сталном радном односу, о чему доносе доказе, да је дијете уписано у први, евентуално у други или трећи разред основне школе. Неопходно је доставити и доказ да у заједничком домаћинству нема чланова који би се привремено могли бринути о дјетету у вријеме родитељског радног времена, дакле, потребна је кућна листа, рекла је Ивана Иџан.
Министарство просвјете и културе сноси трошкове плата радника ангажованих у овом програму. Уколико је потписаним уговором предвиђена исхрана, учење страног језика, спортске и друге активности, трошкове сносе родитељи.
У оквиру овог програма сваком дјетету је омогућен боравак испуњен садржајима који повољно утичу на развој његове цјелокупне личности, потврђују и бројни родитељи.

О. Кораћ