latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 16/08/2013 | 15:57

Алергија на амброзију

Алергија је оштећење разних ткива, изазвано прекомјерном одбрамбеном реакцијом организма нечега што организам доживљава како страно. Алергије полако постају болест модерне цивилизације , која ствара све више производа од којих се тијело брани као од штетних страних супстанци, као што су индустријско загађење, затворене просторије, промјена климе итд., рекао је др Маринко Вучић, пулмолог, начелник Клинике за плућне болести КЦБЛ, у уводу јутарњег контакт програма Радија РС, у којем смо говорили о алергији на амброзију.

Амброзија је једногодишња коровска биљка висине метар, метар и по. Ниче половином априла , цвјета у касно љето и јесен , производећи полен који изазива поленске алергије код све већег броја људи.
О алергији на амброзију ,у Јутарњем контакт програму Радија РС разговарали смо са др Маринком Вучићем, начелником Клинике за плућне болести КЦБЛ, који је подсјетио на симптоме ове алергије- кијање, воденаста секреција из носа, свраб носа и зачепљеност, а понекад и губитак осјета мириса. Симптоми су слични прехлади, али ако трају дуже од седам дана, а посебно ако се јављају током љетних мјесеци, највјероватније је ријеч о алергији. 

Понекад се истовремено јављају и симптоми на очима - свраб и пецкање уз црвенило и појачано сузење, а може се појавити, на жалост и напад астме, односно кашаљ, отежано дисање и притисак у прсима. Неријетко ови симптоми изазивају и раздражљивост, главобољу и смањују концентрацију, каже др Вучић.
Осим респираторних проблема честе су и промјене на кожи-свраб и црвенило, а могу да настану и компликације на органима за варење у виду грчева и повраћања. Ове проблеме, код постојања склоности ка алергији на амброзију, могу да изазову и диња, лубеница, банане, тиквице, кестен парадајз, каже др Вучић. 

Kао чест проблем , уз алергијску кијавицу јавља се и астма. 

Дијагноза

Да би били сигурни да је алергија у питању, може да се уради једноставно алерголошко испитивање , навео је др Вучић . " Направе се кожне алергијске пробе, када се на кожу подлактице нанесу посебно направљени раствори алергена , међу којима је и полен амбрпзије. Ако се појави позитивна реакција-јасно црвенило, дијагноза је јасна, додао је др Вучић.

Лијечење, како олакшати симптоме

У олакшавању симптома и спречавању тежих манифестација најбоља је комбинација превентивних мјера и лијекова -антихистаминика, каже др Вучић и додаје да је код алергијске астме потребно лијечење хормонима -кортикостероидима, који се дају у облику таблета или инхалационих пумпи, што је сигурно квалитетнија терапија, пошто се користе мале концентрације хормона које дјелују локално, циљно , на нивоу бронхија. У терапијске сврхе могу се користити разни препарати добијени на бази полена.Наиме, полен као фармацеутска сировина користи се за производњу алергенских раствора за лијечење поленске кијавице, додао је др Вучић.

Превентивне мјере састоје се од поштовања неких правила,каже др Вучић , а то су:

-Не излазите из куће у току пријеподнева, тада је највише полена у ваздуху

-Држите затворене прозоре стана или аутомобила, да би се спријечило да полен уђе у стан или ауто,

-Ако је вјетровито, требало би да останете у кући /Вјетар лако и великом брзином преноси полен/,

-Туширати се и прати косу свако вече /тако се спира полен с тијела и косе/, али и често прати руке,

-Често се пресвлачити/на тај начин се са одјеће скида полен/

-Не сушити веш у дворишту и на тераси / мокар веш сакупља полен/

-Редовно усисавати стан и прати подове

-Код рада у башти ставити маску на уста и нос,

-Спортским активностима у природи бавити се послије кише , када је концентрација полена најмања

-користити годишњи одмор када у мјесту живљења има највише полена. Ићи на море или на планину да би се избјегао контакт с поленом.
У појави алергија уопште, па тако и алергије на амброзију, велику улогу има насљедни фактор, односно предиспозиција ако алергију има неко од ближих сродника (мајка, отац, браћа). Алергија на амброзију може се појавити у сваком животном добу, али изузетно ријетко прије четврте године живота.
Др Вучић савјетује да они код којих је алергија утврђена, почну са терапијом бар седам дана прије него што почне цвјетање. Пошто правог лијека нема, терапијом се могу само ублажити симптоми. Општи савјет такође је да се јача имунолошки систем.

Г. Пртина

а.