latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 20/08/2013 | 13:26

Анемија

Брзо замарање, поспаност, вртоглавица, бљедило коже, убрзан рад срца, неки су симптоми малокрвности или анемије. Анемија може да буде озбиљно стање, које значајно утиче на квалитет живота, а ако дуго траје може озбиљно да наруши здравље. Ово је , између осталог , рекао др Младен Шукало, специјалиста породичне медицине, шеф Едукативног центра у Дому здравља Бања Лука, гостујући у Јутарњем контакт- програму Радија РС.

 Анемија је стање недостатка црвених крвних зрнаца. У том случају , мали број еритроцита садржи мање хемоглобина, због чега је достава кисеоника у мозак, срце и мишиће смањена па анемична особа осјећа менталну и физичку слабост.
Симптоми
Анемија је најчешћа код дјеце, јер нагли раст и нагло повећање тежине изазива пад црвених крвних зрнаца, а дијете је раздражљиво, плачљиво, блиједо, слабо једе, теже памти, каже др Шукало.
Симптоми анемије код одраслих особа су слабост, појачани умор, отежана концентрација, бљедило , вртоглавица, зујање у ушима. Често се јављају и главобоље, истиче др Шукало и напомиње специфичне симптоме у виду промјена на ноктима и у угловима усана.
Дијагностика
Љекари утврђују постојање анемије кроз разговор са пацијентом о његовим тегобама/анамнеза/, прегледом обољелог и израдом крвне слике. На основу вриједности хемоглобина, јасно може да се утврди анемија, рекао је др Шукало.
Лијечење
Лијечење анемије је различито и зависи од узрока анемије. Узроци овог обољења могу да се одреде само уз стручну помоћ љекара, који ће на основу налаза прописати терапију. Требало би изабрати лијек који организам добро подноси и пити га са водом и воћним соком, пола сата прије оброка или у току јела, рекао је др Шукало, гостујући у Јутарњем контакт програму Радија РС.
Превенција
Ако се анемија не лијечи на вријеме тешко стање организма може довести до потребе за трансфузијом крви. Осим тога , ниске вриједности еритроцита могу проузроковати додатне здравствене проблеме. Анемија може довести до преоптерећења срца, срчаних тегоба, може отежати менталне процесе.
Када мозак не добија довољно кисеоника, тешко је учити и памтити, касније чак отежава и писање и обављање свакодневних послова. Ако анемија дуго траје, може озбиљно да угрози здравље, па љекари препоручују разноврсну исхрану, као најбољи вид превенције.
Да би се избјегла анемија код дјеце, код којих је најчешћа, др Шукало препоручује дојење, а у доби од пола године живота увођење мркве, кромпира, житарица, жумањка.
Исхрана код одраслих требало би да буде разноврсна и да садржи црвено месо, говеђу јетру, пилетину, рибу, грах , поврће, воће, нарочито јабуке.
Г. Пртина