latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 23/08/2013 | 21:50

Уџбеници за нову школску годину

"Уџбеници у РС су најјефтинији у региону, а њихова цијена и ове године неће се мијењати", истакао је директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Раде Ристовић, гостујући у Јутарњем програму Радија РС.

"Наши уџбеници су, на примјер, дупло јефтинији него уџбеници у Србији и ФБиХ. Упркос томе трудимо се да не дижемо цијену како би изашли у сусрет родитељима", истакао је Ристовић и додао да је просјечна цијена уџбеника 7,5 , а радне свеске 5,5 марака.
Планом издавања уџбеника Министарства просвјете и културе РС, за нову школску 2013/2014. годину, за ученике основних школа предвиђено је штампање нових уџбеника. Ријеч је о уџбенику географија за девети разред као и пратеће радне свеске, затим техничко образовање за шести, осми и девети разред . Урађена је и адаптација уџбеника хемије за осми и девети разред , затим уџбеник природе и друштва за трећи, четврти и пети разред основне школе. Нови уџбеници су у у продаји и могу да се набаве у књижарама или наруче у Поштама Српске , на број 1371 .
Измијењени су и уџбеници за средњу школу, физика за гимназију и рачунарско-информатичке смјерове, као и физике за други разред, четворогодишњих занимања.
Холограмска заштита
Од 2009. године до данас тираж у Заводу за уџбенике и наставна средства се смањивао па смо хтјели да спријечимо манипулације и да ставимо заштиту на уџбенике и тако обиљежимо и заштитимо све оно што ради Завод, истиче Ристовић.
Урадили смо то ради елиминације било какве сумње да то раде приватни издавачи.
Продаја
Тираж Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево прошле године био је између 700.000 и 750.000 примјерака. У првој половини августа ове године достигнут је ниво продаје из прошле године , а очекујемо да ће до краја мјесеца бити реализован план продаје.
Продаја старих уџбеника у великој мјери умањује продају нових уџбеника, навео је Ристовић и додао да би и такав вид продаје требало да подлијеже пореским обавезама.
Уџбеници за први и други разред ОШ
Директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Раде Ристовић нагласио је да је Влада РС и ове године издвојила милион марака за бесплатне уџбенике за ученике првих и других разреда основних школа и да је и тај посао завршен. "Већ смо од свих школа добили спискове ђака који то треба да добију и поједине школе смо почели да снабдијевамо уџбеницима", рекао је Ристовић.
Планови Завода за уџбенике и наставна седства
Постављање холограмске заштите на уџбенике био је један од наших планова за ову годину и успјешно смо то урадили за основце, а наредне године ћемо и на уџбеницима за средњошколце имати овај вид заштите.
Оно што бих посебно истакао , када су у питању планови, је конкурс за најбољи необјављени роман, каже Ристовић. На адресу Завода стигао је 121 рукопис, а трочлани жири, на челу са проф. др Младеном Шукалом , изабраће најбољи.
Четвртог септембра биће познато ко ће добити награду за најбољи роман, а награде нису занемарљиве, додао је Ристовић и нагласио : " Прва награда за најбољи роман -15.000 КМ и хиљаду штампаних примјерака, а друга и трећа награда по хиљаду штампаних примјерака."
Ова награда биће одмах иза Нин-ове награде, а надам се да ћемо на Сајму књиге у Београду и Бањалуци то и показати, рекао је директор Завода за уџбенике и наставна средства , Раде Ристовић, гостујући у Јутарњем програму Радија РС.
Иначе, основна дјелатност Завода је припремање и издавање уџбеника и других наставних средстава, публикација којима се обезбјеђују неопходне информације од значаја за остваривање наставних планова и програма и издавање свих врста школских образаца.
Сједиште Јавног предузећа Завод за уџбенике и наставна средства је у Источном Сарајеву.
Г. Пртина