latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 29/08/2013 | 10:55

Возачи ОПРЕЗ - почиње школа

Акције МУП-а РС на побољшању безбједности ученика у саобраћају

Гостујући у Јутарњем програму Радија РС Зоран Средић главни инспектор полиције у Јединици за послове безбједности саобраћаја u MУП-у РС, рекао је да се активности МУП-а у области безбједности ученика у саобраћају одвијају у неколико фаза. Прва фаза је завршена и у њој су припадници МУП-а обилазили саобраћајнице у близинама школа и евидентирали недостатке, посебно у вези са недовољном или лошом саобраћајном сигнализацијом. Тамо гдје су уочени недостаци, МУП је обавјестио надлежне у локаним заједницама, са сугестијом да се сви недостаци уколоне до почетка школске године.

У другој фази биће појачано присуство полиције у оклини школа на почетку школске године. Прве седмице у школској години, као и претходних година, у близини сваке школе дежураће полицајац, а касније ће према процјени ситуације бити појачаног присуства полицајаца у близинама школа.

Припадници полиције учествоваће, у сарадњи са Министарством просвјете и Ауто мото савезом Републике Српске, у едукацији ученика и родитеља како би се најмлађи што боље припремили за иазаове који их очекују у саобраћају.

У наредном периоду биће појачана контрола техничке исправности возила која се користе за превоз ђака. Ове контроле већ су почеле, а биће и настављене пошто се очекује да почетком школске године у соабраћај  буду укључени и додатни аутобуси.

Зоран Средић главни инспектор полиције у Јединици за послове безбједности саобраћаја u MUP-у РС, позвао је родитеље-возаче да обавезно користе сједалице и подметаче када возе дјецу у аутомобилу, а све родитеље да својим примјером уче дјецу како да се понашају у саобраћају, почевши од правилног кретања коловозом па до преласка улице на за то предвиђеним мјестима. То је  најбољи начин да дјецу научимо да се заштите у саобраћају и да касније буду и одговорни возачи.

Посебна молба упућена је, у Јутарњем програму Радија РС,  возачима да буду максимално опорезни у близинама школа и да се придржавају прописа о ограничења брзине од понедјељка, када почиње школска година, .