latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 30/08/2013 | 13:59

Све је спремно за почетак нове школске године у РС

У школским клупама од 2. септембра, 145 000 ученика у 187 основних и 92 средње школе у РС.

Према правилницима о школском календару Министарства просвјете и културе РС за 2013/14. годину, настава у првом полугодишту у основним и средњим школама РС почеће у понедјељак, 2. септембра.
Све је спремно за почетак нове школске године, рекао је помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Здравко Марјановић, гостујући у Јутарњем програму Радија РС.
У школске клупе ће сјести 145 000 ученика у 187 основних и 92 средње школе у РС.
С обзиром на то да су у протеклом периоду знатно оштећени поједини школски објекти у Градишци, Бањалуци, Дервенти и Прњавору, ресорно Министарство, Влада и локалне заједнице улажу напоре да се они санирају и оспособе за почетак наставе. Марјановић је нагласио да ће и у овим школама настава почети на вријеме.
Приоритетан задатак је и отклањање проблема у вези са питком водом у неколико подручних школа у Приједору, Шамцу, Братунцу, Зворнику и Доњем Жабару, гдје је вода бактериолошки неисправна. И у овом случају предузимају се све неопходне мјере да би се санирали захватни дијелови за воду и дезинфиковали школски бунари и чатрње.
У РС је примјетно смањење броја ученика,за 1500 у основним и 1800 у средњим школама, због чега ће ове године појединим наставницима бити умањена норма. Да би се избјегао технолошки вишак и сачувала радна мјеста за наставнике и професоре, било је потребно смањити и број подручних одјељења у појединим школама у Врањској, Лијешњу, Дрињачи, Требављанима и Горњим Подградцима.
С друге стране, у школама РС има и дефицитарног кадра, недостаје наставника математике и географије.
Када је ријеч о штампању уџбеника за основне и средње школе, директор Завода за уџбенике и наставна средства у Источном Сарајеву Раде Ристовић потврдио је да је тај посао приведен крају и да се уџбеници могу набавити у свим књижарама РС.
И ове године, за све ученике првог и другог разреда основне школе обезбијеђени су бесплатни уџбеници, за које је Влада РС издвојила 918 000 КМ.
Нови уџбеници за основну школу су Географија и Радна свеска за девети разред, затим Техничко образовање и пратеће радне свеске од шестог до деветог разреда.
Мање корекције су извршене у уџбеницима Природа и друштво и Радна свеска за трећи и четврти разред, те Хемија и Збирка задатака за осми и девети разред.
Продужени боравак за 2300 ученика, ове године биће организован у 40 основних школа у РС, подсјетио је Здравко Марјановић и нагласио да ће се у наредном периоду, када је ријеч о предшколском, основном и средњем образовању, јачати развој свих професионалних капацитета у школама РС.
Настава у првом полугодишту у основним и средњим школама РС биће завршена 27. децембра, а друго полугодиште почеће 20. јануара, речено је у Министарству просвјете и културе РС.

О. Кораћ