latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 17/09/2013 | 11:58

Припреме за гријну сезону

Велика дуговања, стара опрема, лоша дистрибутивна мрежа, слаба наплата , као и чињеница да већина топлана у РС као сировину користи мазут , довели су ова предузећа у незавидан положај. Гдје је рјешење?

 

Свијетао примјер је Јавно предузеће „Топлана“ у Источном Новом Сарајеву . У ремонт котловнице и реконструкцију дијела мреже уложено је око 130.000 марака властитих средстава.
Директор предузећа, Драган Јанковић рекао је Јутарњем програму Радија РС, да је до сада замијењено 300 метара мреже те да је у току реконструкција још 150 метара.
„У протеклом периоду ремонтована је и подстаница, замијењени су попуцали водови, пумпе и вентили, тако да не очекујемо проблеме који би утицали на наредну сезону гријања“, истакао је Јанковић.
„Цијена гријања стамбеног простора остаће иста као у протеклих пет година и износиће 1,70 КМ 7м2. Руководство фирме предложиће општини Источно Ново Сарајево да цијене за пословни, школски и простор здравствених установа буду пет одсто ниже у односу на прошлогодишње“, додао је Јанковић.
Наплативост услуга „Топлане“ износи 80 одсто, што је, према ријечима директора Топлане Источног Новог Сарајева, Драгана Јанковића, задовољавајуће у овом кризном периоду.
Бијељинска топлана има око хиљаду корисника, а цијена гријања је 2,75 марака по метру квадратном, на шестомјесечном нивоу, истакао је у Јутарњем програму Радија РС директор бијељинске Топлане, Радомир Марјановић. Релативно висока цијена гријања, с обзиром на то да се за гријање као енергент користи угаљ, посљедица је застарјелих постројења и малог или никаквог улагања у модернизацију или проширење капацитета топлане. Рјешење за Бијељину било би изградња нове топлане знатно већег капацитета, јер постојећа, с обзиром на велики прилив становништва и знатно повећан број новоизграђених станова, није у стању да задовољи потребе града – каже Марјановић.
Док међу грађанима Приједора, корисницима централног гријања, влада опречно мишљење о квалитету и цијени гријања, директорица Градске топлане, Љиљана Деспотовић, изјавила је у Јутарњем програму Радија РС, да ће гријање почети на вријеме и да сезона гријања није упитна.
Топлана је у љетним мјесецима реконструисала оштећене топловодне мреже и самим тим створила услове за квалитетније гријање у наредној сезони, навела је Деспотовићева. Цијена гријања у ПД је 1,73/м2, а наплата је 85%, 86%.
У тешкој финансијској ситуацији је бањалучка Топлана, а овај проблем покушаће да ријеше одборници Скупштине града Бањалука данас, на првој ванредној сједници, гдје ће разматрати Приједлог одлуке о кредитном задужењу града у вези са набавком мазута за предстојећу гријну сезону. Такође ће бити разматран и Приједлог одлуке о одобравању средстава на име улога у докапитализацији бањалучке Топлане.
Портпаролка “Топлане” Жаклина Мијатовић, рекла је у Јутарњем програму Радија РС, да је у току процедура за набавку мазута за наступајућу сезону.
"Ремонт топловодне мреже је при крају, а радови су обављани на дијеловима гдје смо претходне гријне сезоне имали највише кварова, на Старчевици, у Росуљама, Новој вароши и на Кочићевом вијенцу. Највећа инвестиција је била набавка и уградња еко-пакета загријача воде котла, а за ове радове “Топлана” је издвојила 700.000 КМ", навела је Мијатовићева.
Подсјетила је да је цијена гријања за стамбене потрошаче 1,65 КМ по квадратном метру, 133 КМ по мегават часу за стамбене потрошаче који имају калориметар и 199 КМ по мегават часу за пословне потрошаче. Истиче да је та цијена нижа за готово 80 одсто од економске цијене.
Према њеним ријечима, између двије гријне сезоне одобрена је бонификација у 800 појединачних случајева.
Од 1999. до 2012. године “Топлана” је тужила 21.607 потрошача, а вриједност утужења је око 21,901 милион КМ.
Портпаролка “Топлане” Жаклина Мијатовић потврдила је у Јутарњем програму Радија РС, да против овог комуналног предузећа не постоје у надлежним судовима тужбе грађана који су незадовољни пруженим услугама.
- Грађани који су незадовољни гријањем требало би да пошаљу притужбу у писаној форми на адресу “Топлане”. Наше екипе, у том случају, излазе на терен и на основу њиховог извјештаја, одлучује да ли ће бити одобрено умањење рачуна – објаснила је Мијатовићева у Јутарњем програму Радија РС. 

Г.Пртина