latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 02/10/2013 | 12:59

НЕДЈЕЉА ДЈЕТЕТА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Од 7. до 13. октобра, широм Републике Српске биће обиљежена “Недјеља дјетета”, с циљем да се укаже на сва права која би требалo да имају дјеца- да буду сигурна и заштићена, мотивисана за учење, да имају право на одмор, слободно вријеме, игру, дружење.

Права дјеци гарантује Конвенција о правима дјетета, која је усвојена на Генералној скупштини Уједињених нација, 20. новембра 1989. године. Дјечија права су тема Недјеље дјетета, а Министарство породице, омладине и спорта упутило је позив свим ученицима основних и средњих школа да напишу есеј о овој теми. Три најбоља рада биће награђена. 
Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС  и предсједница Савјета за дјецу,  др Амела Лолић, гостујући у Јутарњем контакт програму Радија РС, нагласила је да ће поводом Недјеље дјетета бити организоване бројне активности, а централна манифестација под називом " Дјечија права и институције", планирана је  деветог октобра у Административном центру Владе РС.
Министарство здравља и социјалне заштите координисаће и друге активности институција и установа у својој надлежности, навела је Лолић и додала да ће Јавни фонд за дјечију заштиту, поводом Недјеље дјетета, обезбиједити новчану подршку за породице с дјецом, и то  за тројке рођене у периоду од "Дјечије недјеље 2012" до " Дјечије недјеље 2013", за дјецу тројке-кориснике права на додатак за дјецу и за породице у којима су рођени близанци.
Новчана помоћ биће обезбијеђена за дјецу са посебним потребама која су под старатељством, за дјецу погинулих бораца и за дјецу-цивилне жртве рата, као и за малољетне породиље.
Прве године живота сматрају се најважнијим периодом за раст и развој дјетета. Један од основних циљева цјелокупног развоја РС је побољшање положаја дјеце, што показује и Политика унапређења раног раста и развоја дјеце у РС, коју је припремила Влада РС  и то је јединствена политика у окружењу, истакла је Лолић.
Политика унапређења раног раста и развоја дјеце у РС заснована је на принципима најбољег интереса дјетета, недискриминације, индивидуалног приступа, учешћа корисника...
Министарство здравља и социјалне заштите РС, поводом Недјеље дјетета , припремило је и летке за чланове Парламента РС  на којем их моле да размисле прије донесене одлуке да ли том одлуком дискриминишу или доводе у неравноправан положај било које дијете, је ли одлука у интересу дјетета, да ли су и дјеца, прије усвајања одлуке, могла да кажу своје мишљење, истакла је Амела Лолић , помоћник министра здравља и социјалне заштите у РС.
У организацији Недјеље дјетета, осим Министарства здравља и социјалне заштите РС, учествују и Министарство породице, омладине и спорта, Министарство просвјете и културе,Министарство саобраћаја и веза,  Јавни фонд за дјечију заштиту, Савјет за дјецу, Секретеријат за законодавство , Омбудсман за дјецу РС, Црвени крст, Дом за дјецу и омладину без родитељског старања Рада Врањешевић, Центар за социјални рад, школске и предшколске установе.

Гордана Пртина