latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 10/10/2013 | 18:11

Српски језик није у кризи

Језик је најважнији, али и најрањивији елеменат идентитета сваког народа. Без њега нема ни народа сматра Драго Тешановић, професор српског језика на Филолошком факултету у Бањалуци.

Српски језик није у кризи, како многи тврде, ја сам оптимистичан. Млади студенти којима ја предајем на факултету познају језик и они га воле. Међутим, оно што предтсавља садашњи проблем, јесу натписи у граду који су већином напиани латиничним писмом, изјавио је Драго Тешановић, професор српског језика на Филолошком факултету у Бањалуци, гостујући у Јутарњем програну Радија Републике Српске.
Језик је најважнији, али и најрањивији елеменат идентитета сваког народа. Без њега нема ни народа, сматра Тешановић. И мада то стално и слушамо и понављамо, све постаје само декларативно бунцање, јер нико не предузима ништа озбиљно да се процес урушавања језика, а с њим и српског националног бића – заустави. Нажалост, нисмо само пасивни посматрачи, него и активни(макар и несвјесно) саучесници у занемаривању и кварењу сопственог језика, закључио је професор Тешановић.