latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 11/10/2013 | 09:56

Култура становања

У овој години, Комунална полиција је на позив грађана, интервенисала 64 пута, али није изрекла ниједну санкцију несавјесним грађанима, изјавио је у Јутарњем програму Радија Републике Српске Зоран Јањуш, шеф послова Комуналне полиције у Административној служби Града Бањалука.

Он је прецизирао када треба звати Комуналну полицију а када Министарство унутрашњих послова. Звук бушилице рано ујутру, гласна музика са рођенданске журке касно послије поноћи или грађевински радови у вријеме кућног реда у надлежности су комуналне полиције, међутим, ако неко испод вашег прозора виче, ломи флаше или на неки други начин ремети јавни ред, тада треба да се обратите МУП-у Српске. Комунална полиција, као организациона јединица у саставу органа градске управе има сврху обезбјеђења извршавања послова који су у надлежности града.
Комунална полиција, заједно са инспекторима, кренула је недавно у контролу приватних парцела и дворишта, а неуредни власници ће морати да плате новчане казне. Комуналци и инспектори кажу да су приликом контрола затицали неред, али нису издавали прекршајне налоге, већ само упозорења. Поручују да ће увести оштрије казне јер им се грађани због запуштених дворишта свакодневно жале.
У посљедње вријеме, већина грађана страхује и због прегласне музике која одјекује из кафића и ноћних клубова, али и због туча, галаме и турирања возила у касним вечерњим и јутарњим часовима.