latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 17/10/2013 | 09:31

Презадуженост грађана у БиХ

Посљедњи званични подаци Централне банке БиХ указују на то да је све већи број грађана у БиХ активирао дуговања на кредитним картицама, истакао је Срђан Шупут, директор Комерцијалне банке и члан Управног одбора Удружења грађана БиХ гостујући у Јутарњем програму Радија Републике Српске.

Пресјек стања дуговања по овом основу, из августа ове године, указао је да су грађани на картицама задужени 223,6 милиона КМ. Уколико ову цифру упредимо с крајем 2008. године, када је задужење на картицама износило 97,7 милиона КМ, веома лако се дође до закључка да се у том периоду оно више него удуплао.
Иако ова цифра у односу на своту укупне кредитне задужености грађана БиХ није велика, чињенице указују да грађани БиХ, поред дуговања по основу ненамјенских кредита и отворених минуса по текућим рачунима, нимало “не штеде” ни своје нове кредитне картице, закључио је Шупут.

Стање у банкарском систему Босне и Херцеговине у односу на окружење је повољно, али проблем представља велики број банака на овако малом подручју. У БиХ их има укупно 29, рекао је Шупут.