latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 18/10/2013 | 13:51

ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Вакцинација против грипа у Републици Српској требало би да почне у сриједу, 23. октобра, а цијена вакцине је 15 марака, рекла је у Јутарњем контакт програму Радија РС , специјалиста епидемиолог Нина Родић-Вукмир из Института за јавно здравство РС.

Вакцинација је најефикасније, најбољи и најјефтинији начин да се заштитите од неке заразне болести, па тако и од грипа. Ова вакцина примјењује се више од 50 година, а садржи мртве вирусе који не могу да изазову болест, али стимулишу отпорност организма на овај вирус, каже спец. епидемиолог Нина Родић - Вукмир из Института за јавно здравство Српске, гостујући у Јутарњем контакт програму Радија Републике Српске.
Потребно је да прођу до двије седмице, након вакцинације, док се не развије заштита.
Сва лица старија од 6 мјесеци могу да добију вакцину против грипа. Вакцинација се посебно препоручује лицима запосленим у службама од јавног значаја - здравственим радницима, просвјетарима, шалтерским радницима, полицији, војсци, затим лицима  у колективним смјештајима / домови за стара и немоћна лица , домови за лица с посебним потребама, колективни смјештаји/.
Вакцинација против грипа посебно се препоручује обољелим од дијабетеса који користе инзулин, код кардиоваскуларних и плућних болести, болести бубрега, мултипле склерозе и других хроничних обољења.
Ову вакцину не смију примити лица алергична на јаја и пилеће протеине, затим они који су имали јаку реакцију на добијену  вакцину, дјеца млађа од 6 мјесеци. У случају да већ имате грип, вакцинација неће дјеловати.
Неколико савјета како да заштитимо себе и друге:
- Покријте уста када кашљете или кишете, најбоље папирнатом марамицом.
- Редовно перите руке, топлом водом и сапуном.
- Често провјетравајте просторије.
- Избјегавајте веће скупове. Не одлазите у кућне или болничке посјете, а у школу или на посао вратите се тек када се потпуно опоравите, рекла је специјалиста епидемиолог Нина Родић - Вукмир из Института за јавно здравство Српске.

Гордана Пртина