latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 25/10/2013 | 15:30

Хеликоптерски сервис РС

Нови хеликоптер, БЕЛ 206, најкасније за мјесец дана биће спреман за медицинску евакуацију хитних случајева, рекао је директор Хеликоптерског сервиса РС, Бобан Кустурић, гостујући у Јутарњем контакт програму Радија РС.

У Српској нема оног који не зна за храбру екипу Хеликоптерског сервиса РС, која је у зиму , 2011, спасила многе у великом сњежном невремену које је двадесетак дана харало Српском.
250 акција , само у тим данима, имали су ови храбри момци. Било је 47 евакуација, 27 медицинских интервенција и више од стотину спасених живота.
Бобан Кустурић, један од храбрих пилота из ове екипе , директор Хеликоптерског сервиса РС ,био је гост Јутарњег програма Радија РС.
Сада, када је температура око 26, 27 степени, када мислимо да се хеликоптерска екипа одмара, пред њима су нови подухвати. Богатији су за хеликоптер, Бел 206, који ће за мјесец дана бити опремљен и спреман за медицинску евакуацију пацијената којима је потребна хитна љекарска интервенција , у било којем дијелу РС.
Када је ријеч о оваквим ситуацијама, Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса, каже да хеликоптер може бити спреман за лет за десетак минута, а пилоти су били на едукацији за овакве случајеве у ВМА у Београду.
Показало се да нема задатка који Хеликоптерски сервис не може да изврши. Годишње имају и по 500 сати лета, у форми су, а за вријеме невремена у Српској летјели су и по 10 сати, каже Кустурић.
У случају обилнијег снијега, у забаченим подручјима РС поново ће интервенисати Хеликоптерски сервис РС, договорено је на састанку директора републичке управе Цивилне заштите Милимира Додера и начелника Општине Соколац, Милована Бјелице.
Наиме, 40 стручњака ради на документу о процјени угрожености становништва на нивоу РС, а који би Влада РС требало да усвоји до краја ове године.
На основу овог документа биће донесени планови заштите , превентивног дјеловања, као и мобилизације становништва, ако буде потребно.
Задатак Хеликоптерског сервиса, у случају већих падавина, биће достављање хране и лијекова и евакуација хитних случајева, рекао је Бобан Кустурић, гостујући у Јутарњем контакт-програму Радија РС.