latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 28/10/2013 | 14:51

Контрола возача под дејством алкохола у РС

Све чешће смо свједоци великог броја несрећа на нашим саобраћајницама, у којима осим повријеђених лица и велике материјалне штете, неријетко има и погинулих. С обзиром на то да је алкохол, нажалост, веома чест сапутник возача који такве несреће проузрокују, Министарство унутрашњих послова РС, од 24. до 27. октобра спровело је акцију појачане контроле возача који управљају моторним возилом под дејством алкохола.

Вожња под утицајем алкохола у РС узрок је 915 саобраћајних незгода током првих десет мјесеци ове године, док су у истом периоду полицијски службеници због вожње под утицајем алкохола искључили 13.447 возача, рекао је гостујући у Јутарњем програму Радија РС, главни инспектор полиције за безбједност саобраћаја у МУП-у РС, Зоран Средић.

Оно што возачи занемарују јесте чињеница да је алкохол опасан у комбинацији с воланом и брзином. Наиме, конзумирањем алкохола возач добија лажну слику да може возити брже и боље, а у ствари је то највећа замка, јер рефлекси постају знатно лошији, вид слабији, а моћ запажања је далеко мања. Чак и веома мале количине алкохола у крви изазивају видљиве поремећаје понашања код возача.
Законом о основама безбједности саобраћаја, за возаче који управљају возилом у алкохолисаном стању прописане су новчане казне у зависности од количине алкохола измјерене у крви. Тако су за утврђених од 0,3 до један промил алкохола у крви предвиђени новчана казна од 50 КМ и један казнени бод, док је за возаче који имају од један до два промила алкохола, новчана казна 100 КМ, уз два казнена бода и заштитну мјеру забране управљања возилом у трајању од једног мјесеца.
За возаче код којих буде утврђено да имају више од два промила алкохола у крви предвиђена је казна од 400 КМ, два казнена бода и мјера забране управљања возилом у трајању од два мјесеца.
Казне за одбијање алкотестирања исте су као и у случају вожње са утврђеном максималном концентрацијом алкохола.
У посљедње вријеме све је више пјешака који у видно пијаном стању тетурају по коловозу и често су узрок саобраћајних незгода. Предвиђена казна за ова лица износи 100 КМ.
Проблем не може ријешити само једна институција, треба заједно радити на промјени ставова код возача. Најефикаснији начини да се овај проблем спријечи, јесте превентивно дјеловање, како друштва, тако и свих субјеката, едукацијом путем медија, али и пооштравањем казни за све оне који возе под утицајем алкохола, нагласио је Средић.
Нажалост, према законским прописима, код нас није могућа трајна забрана управљања возилом и доживотно одузимање дозволе онима који су више пута возили у алкохолисаном стању или ако су само једном изазвали саобраћајну несрећу, додао је главни инспектор полиције за безбједност саобраћаја у МУП-у РС, Зоран Средић.
О. Кораћ