latinica  ћирилица
ЗАЈЕДНИЧКИ ТАЛАС | 29/10/2013 | 10:38

ПОТРЕБНА КОНТИНУИРАНА ПОДРШКА СТОЧАРСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ

Сточарство на подручју Семберије у веома неповољној је ситуацији, чему је посебно допринијела прошлогодишња суша, рекао је Срни предсједник бијељинског Удружења "Сточар" Остоја Николић.

Николић је додао да су бројни фармери продали стоку коју су имали, а што се директно одразило на тржиште гдје је уочљив раст цијена живе стоке.
Он је навео да је Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске "имало слуха" и налазило начин да помогне овој грани пољопривредне производње, али да то није довољно.
"Штете изазване сушом су велике и пољопривредни произвођачи су тешко поднијели прошлу годину, а и у овој се осјетио тај проблем", истакао је Николић.
Он је упозорио да на подручју Семберије долази до смањења сточног фонда, а да би се највећи проблем створио уколико би пољопривредни произвођачи почели да "уништавају" музне краве.
"Све ово условило би увоз млијека и осталих сточних производа", рекао је Николић и додао да се на подручју Српске производи квалитетно млијеко и месо, али се не може бити конкурентан на "тржишној утакмици".
Он је оцијенио да би свака едукација, те финансијска помоћ, како локалне заједнице тако и на нивоу Републике, умногоме допринијела стабилизацији и побољшању ситуације у области сточарства.
Према Николићевим ријечима, удружење "Сточар", које броји око 250 чланова, ускоро ће изаћи са захтјевом према локалној заједници којим ће затражити легализацију објаката – фарми.
"Средства која локална заједница издваја као помоћ нису довољна и само се `броји` да нам помажу, односно показују вољу", рекао је Николић.
Он је додао да на подручју Семберије мора бити извршена легализација објеката везаних за сточарство уз минималну новчану надокнаду.
"Ако локална заједница у индустријској зони може да смањи обавезе ономе коме продају земљу, немогуће је да не може наћи начин да исто учини и према пољопривредним прозвођачима како би сви објекти који су везани за фарме били легализовани", нагласио је Николић.
Он је закључио да би то много значило и при уласку у ЕУ, наводећи да ће истрајати у том приједлогу према локалној заједници.