latinica  ћирилица
ЗАЈЕДНИЧКИ ТАЛАС | 01/11/2013 | 07:48

УКЉУЧИВАЊЕ ЖЕНА У РУРАЛНИ РАЗВОЈ НОВИ ГРАД

У Новом Граду данас је, у организацији Агенције за сарадњу, едукацију и развој, одржано предавање "Укључивање жена у активности руралног развоја".

Ово предавање дио је пројекта "Оснаживање жена у руралним срединама", који се у протекле двије године уз подршку партнера из Шведске реализује у БиХ, Хрватској и Албанији.
Координатор пројекта Свјетлана Марковић рекла је да је у том периоду рађено на стварању нових и јачању постојећих "мрежа жена на селу".
"Пројекат има двије циљне групе - жене коју су већ раније биле укључене у пројекте у области руралног развоја и жене које имају неке активности на селу, а нису биле укључене у било какве пројекте", навела је Марковићева.
Предствник Шведског програма за рурални развој Алехандро де Сарага рекао је да се посвећује пажња људима који су били укључени у програме, те да се у оквиру овог пројекта прикупљају информације да би се дошло до података колико је неки пројекат утицао на живот људи, односно да ли ће програми бити провођени и у наредном периоду.
О препрекама за укључивање жена у активности жена руралног развоја говорила је професор доктор Јагода Недић, а о женском лидерству Слађана Ујић, која је предсједник Удружења жена "Сноп" из Рогатице и добитник међународне награде за женску креативност у руралном животу коју врховна свјетска женска фондација од 1994. године додјељује женама и женским организацијама широм свијета за изузетну креативност, храброст и посвећеност у побољшању квалитета живота у сеоским срединама.
На подручју општине Нови Град у области руралног развоја ради једно удружење жена "Плодови села", које је и члан мреже "Прогрес".