latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 08/11/2013 | 13:47

ЗИМСКЕ СЛУЖБЕ СПРЕМНЕ ЗА ПРВИ СНИЈЕГ

Прве сњежне падавине метеоролози најављују за половину новембра, а већина зимских служби у РС које су надлежне за одржавање путева, обављају завршне припреме.

Јавно предузеће "Путеви Републике Српске"  спремно је за предстојеће зимско одржавање путне мреже Републике Српске. Путна мрежа магистралних и регионалних путева дуга је 4.128 км, а за зимску службу 2013/2014. спремно је 50 пунктова зимске службе, 25.413 тона индустријске соли за посипање путева и 80.515 тона абразивног материјала, рекла је Наталија Кострешевић, портпаролка Путева РС у Јутарњем контакт програму Радија РС.
За ефикасно дјеловање  зимске службе и стварање повољнијих услова за одвијеање саобраћаја у зимском периоду, путна мрежа магистралних и регионалних путева у РС подијељена је 12 области, које према уговорима одржавају специјалнизована предузећа за одржавање путева, додала је Кострешевићева.
Миодраг Спаравало из Херцеговина путева, рекао је да је ово предузеће углавном набавило довољне количине соли и абразивног материјала за посипање путева.
И у предузећу "Романија путеви" кажу да је у току набавка соли за посипање и припремање путева како би се лакше одржавали током зимског периода. "Потписали смо уговор за анбавку соли и сада чекамо да нам стигне. Што се тиче механизације и техничких средстава, све је спремно", рекао је у програму Радија РС, Миленко Скочајић, руководилац одржавања "Романија путева". 
ЈП "Мркоњић путеви" одржавају 326 км путева, и имају осам зимских пунктова. Највише сњежних падавина, прошле године, било је на Млиништима и на Купресу, али руководилац службе за одржавање у  "Мркоњић путевима", Милка Калаба, каже да није било проблема и да је све било очишћено до линије разграничења.
Портпарол "Бијељина путева", Немања Тољ, рекао је за програм Радија РС, да ово предузеће покрива 330 км путне мреже магистралних и регионалних путева и  да су у току завршне припреме за предстојећу сезону. У току је и етапна набавка индустријске соли у овом предузећу, а биће је неопходно око 2.000 тона, рекао је Тољ и напоменуо да је у зимским условима увијек проблем на превоју Бањ брдо и на Мајевици.
"Завршен је тендер за набавку индустријске соли који је расписао Град Бањалука, а у наредних неколико дана требало би да се по предузећима распореде одређене количине. Што се тиче техничке припреме и то смо завршили", истакао је у Јутарњем програму Радија РС, Јасминко Бгданић, генерални директор градске "Чистоће". Тендером је набављено 3.000 тона индустријске соли, а Административна служба Града Бањалуке је за одржавање проходности градских и приградских саобраћајница, за предстојећу зимску сезону издвојила 2,2 милиона марака.
Почетком зимске сезоне, од 15. новембра, за све учеснике у саобраћају обавезна је  зимска опрема. Возачи се упозоравају да вожњу прилагоде условима на путу и да поштују саобраћајну сигнализацију  и начин вожње у зимским условима.

Гордана Пртина