latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 11/11/2013 | 08:28

Буди на правој страни, бирај живот без оружја

Закона о амнестији за недопуштено посједовање минско-експлозивних средстава и оружја у Републици Српској

Кампања "Буди на правој страни, бирај живот без оружја" почела је 01.09.2013. године, и обухвата примјену Закона о амнестији за недопуштено посједовање минско-експлозивних средстава и оружја у Републици Српској. Циљ кампање је унапређење свијести грађана о опасностима злоупотребе оружја, смањење броја илегалног оружја и смањење инцидената са илегалним оружјем као и подсјећање грађана на могућност легализације оружја.

Мирна Шоја, портпарол МУП-а РС, госујући у Јутарњем програму радија РС позвала је све грађане који посједују нелегално наоружање, да га предају до краја наредне године до када је Закон о амнестији на снази.

Шоја је подсјетила да се оружје може предати у било којој станици полиције у Републици Српској, при чему се неће тражити подаци о поријеклу.

Сви који предају оружје могу оставити и своје податке у МУП-у, а ти подаци се неће користити против лица која су предала оружје, него само за евиденцију наоружања у МУП-у Српске ради каснијег уништења..

Уколико граћани нису сигурни да могу безбједно транспортовати оружје, или ако посједују податке да се на некој локацији налази већа количина оружја или минско-експлозивних средстава, то могу анонимно, бесплатним позивима, пријавити на  број Цивилне заштите 121, или Полиције 122. 

Војно наоружање се не може легализовати, а уколико се ради о трофејном оружју, оно се може легализовати уз редовну процреуру (регистрација и онеспособљавање).

Оружје за личну безбједност може се легализовати уз испуњење свих законских услова, с тим да, док траје амнестија, неће бити потребно правдати поријекло тог оружја, рекла је Мирна Шоја, портпарол МУП-а РС.

Кампања "Буди на правој страни, бирај живот без оружја" траје до краја наредне године упоредо у Републици Српској и Федерацији БиХ.