latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 14/11/2013 | 14:29

У БАЊАЛУЦИ ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

Данас у свијету живи више од 366 милиона људи с дијабетесом, од тога готово 100 милиона овиси о инзулину. Дијабетес је узрок више од четири милиона смрти сваке године. Сваке десете секунде неко умире од компликација проузрокованих дијабетесом.

Свјетски дан борбе против дијабетеса – шећерне болести, 14. новембар,  обиљежава се у више од 160 земаља свијета,  под вођством Међународне федерације за дијабетес (ИДФ). Свјетски дан шећерне болести установили су 1991. године Међународна дијабетес федерација и Свјетска здравствена организација, као одговор на растућу забринутост и бригу за обољеле од  дијабетеса.
Поводом Свјетског дана борбе против  дијабетеса , у Јутарњем контакт програму Радија РС говорили смо о дијабетесу код дјеце, а гошћа у студију Радија РС била је др Весна Миљковић, педијатар ендокринолог са Клинике за дјечије болести КЦБЛ.
Дијабетес тип 1 је најучесталији облик дијабетеса који се јавља код дјеце, од 90 до 95% дјеце млађе од 16 година, која имају дијабетес , има дијабетес ове врсте, каже др Миљковић. Дијабетес тип 1 је аутоимуно обољење, то је стање у којем имуни састав организма ,,напада" властито ткиво и органе.
Узрок дјечијег дијабетеса још није разјашњен, а вјероватно укључује комбинацију генетских и еколошких узрока.
У РС има око 300 обољеле дјеце од дијабетеса, наводи др Миљковић и напомиње да су први симптоми болести жеђ, губитак тјелесне тежине, умор, учестало мокрење, главобоља , бол у стомаку, проблеми у понашању.
Већини дјеце, у лијечењу дијабетеса, потребан је третман инзулином, који одреди педијатар или специјалиста за дијабетес.У последњих неколико година у РС , да би се избјегло стално давање инзулина и боцкање, у лијечењу се користе инзулинске пумпе, које , на жалост, захтијевају велике издатке, али знатно утичу на квалитет живота.
 Једна инзулинска пумпа кошта око 6000 КМ, наводи др Миљковић, па се сваке године у РС организују донаторске вечери , за помоћ у набавци инзулинских пумпи.
Живот са дијабетесом може бити велики напор и за дијете и за породицу, па је потребно стрпљење, упознавање са свим аспектима болести, подршка друштвене заједнице.
Обиљежавању Свјетског дана борбе против дијабетеса, у Парку Петар Кочић, код Стакленца у Бања Луци, присустовао је и предсједник РС, Милорад Додик.