latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 18/11/2013 | 14:22

Друштво српско руског пријатељства "Братство"

Ко су, шта раде? Позив младима да се пријаве за стипендије Владе Русије.

 

Да, по питању, српско-руских односау Републици Српској, барем оних студентских, није све тако сиво, показује група студентата ентузијастаУниверзитета у Бањалуци који су, желећи нешто промијенити, основали организацију под називом Друштвосрпско – руског пријатељство „Братство“.

Гостујући у Јутарњем програму Радија РС, Александра Весић, задужена за односе са јавношћу у овом друштву говорила је о разлозима формирања Друштва српско – руског пријатељство „Братство“ и досадашњим и будућим пројектима.

Главни разлог оснивања, јесте веома слаба српско-руска сарадња на свим пољима, прије свега међу студентском популацијом и на пољу културе и образовања уопште.Радом на успостављању интензивније сарадње са образовним институцијама у Русији можемо много тога да добијемо.Руско образовање, нарочито када се ради о природним наукама, али и бројним другим областима је међу најквалитетнијима на свијету. Такође, данас смо суочени са чињеницом да мали број људи познаје руски језик, историју и културу Русије, као и историјат српско-руских односа, те су циљеви организације усмијерени прије свега ка рјешавању ових проблема.

ЦИЉЕВИ СРП «БРАТСТВО»

  промовисање руске културе, историје и језика

  • активно укључивање руске емиграције у друштвене токове

  • афирмација и промовисање српско-руске сарадње, нарочито на пољу културе и образовања

  • повезивање младих Бањалуке,Москве и других градова, те ширење интернационалних веза и партнерстава

  • одржавање концерата, позоришних представа, литерарних вечери, филмских

фестивала и других културних манифестација

  • помоћ у очувању споменика и других историјских мјеста која обиљежавају заједничку борбу Руса и Срба

 У досадашњем раду успоставили смосарадњу са великим бројем организација у земљи и иностранству као што су:„Академија славистике Москва,“„Друштво руско-српског пријатељства Москва“, „Друштво српско-руског пријатељства Београд“, „Друштво бјелоруско-српског пријатељства Минск, Сверуски друштвени покрет «Косовски фронт», Универзитет у Бањој Луци,Студентски парламент Уиверзитета у Бањој Луци,Унија студената РС, СТП «Ризница», Руски културни центар"Русский мир",СОЗ Бања Лука, Образовно-родољубива организација„Стяг“Москва, НУБ РСи многи други.

 Повезивањем и интензивирањем сарадње са нашим партенрима из Русије и Србије у плану је органзовање одласка у Русију на кампове и годишње скупове омладине словенских народа, како наших чланова, тако и свих заинтересованих за ове садржаје.

У духу православља намјеравамо организовати, уколико то политичке и друге прилике буду допуштале, поклоничко путовање на Косово и Метохију, у којем ће учествовати и наши партнери из Минска, припрема путовања је у току.

Свој рад базирамо, не само на повезивању са Русијом, већ и на остале словенске земље, тако да већ имамо партнере у Бјелорусији и Украјини. У циљу јачање те сарадње организовали смо изложбу фотографија намјењену представљању, по први пут у Бањалуци, културе и историје Бјелорусије, уз учешће наших партера из Минска.

Покренули смо и издавање часописа под називом „Газета“. Циљ часописа је упознавање јавности Републике Српске, али и шире са Русијом, њеном историјом, културом и језиком, те промоција српско-руских односа. За часопис пишу млади новинари разних профила: историчари, правници, љекари, политиколози и други. У 2011. години изашла су три броја нашег часописа у тиражу од по 500 примјерака. Часопис је добио позитивне критике стручне јавности и читалаца, а нашао се и на полицама најважније руске културне институције на Балкану, „Руског дома“ у Београду. Посебно задовољство нам представља чињеница да је међу нашим читаоцима и амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан Харченко. У 2013. години, на жалост штампање је обустављено због финансијских разлога, а часопис се може наћи у електронском издању на нашој веб страници.

Обиљежавање 9. маја, Дана побједе над фашизмом, је свакако пројекат којим се поносимо и желимо тиме да поручимо да жртве наших предака нису биле узалудне.

Оно што је наша визија је да у скорије вријеме у Бањалуци успијемо организовати размјену студената свих факултета, као што смо успјели са студентима Медицинског и Стоматолошког факултета, који су, ове године, боравили мјесец дана на стручној размјени у Санкт – Петербургу.

Александра Весић је позвала ученике завршних разреда средњих школа и студенте Универзитета у Бањалуци да дођу у амфитеатар Правног факултета у Бањалуци у уторак 19. новембра

СРП „Братство“ у сарадњи са Амбасадом Русије у БиХ по трећи пут у Бањој Луци организује промоцију стипендија Владе Русије за основне, мастер и докторске студије. 

Као и претходних година стипендије покривају трошкове студија и уз то студенти добијају мјесечну стипендију у истом износу као и руски држављани.

Промоција ће се одржати 19.11.2013. године у амфитеатру Правног факултета са почетком у 18 часова. Презентацију програма стипендија ће извршити представници Амбасаде Русије у БиХ и представници СРП „Братство“.