latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 22/11/2013 | 10:53

Исправност хране животињског поријекла

У Бањалуци је у првих седам мјесеци ове године, контролисана хигијенска исправност 10.288 узорака намирница животињског поријекла од чега је 212 било неисправно, изјавио је Драго Недић, директор Ветеринарског института Републике Српске "Васо Бутозан" Бањалука, гостујући у Јутарњем програму Радија РС.

- Потребно је чешче спроводити контроле како би се могло прецизно процијенити стање. Када би биле појачане контроле, овај проценат од око 2 одсто неисправних узорака био би знатно већи. Према процјенама Свјетске здравствене организације, он би требало да буде од 4 до 8 одсто, нагласио је Недић. Како он наводи, највећи дио узорака достављен је на основу службених контрола инспекције.

Када је ријеч о микробиолошкој неисправности животних намирница, Недић је истакао да она настаје од нехигијене и лоших услова у којима се држи месо. Додао је да радник својим поступањем може да зарази намирнице са којима долази у контакт.

-Ако је радник преболио салмонелу, онда постаје потенцијални преносилац узрочника обољења путем намирница на друге људе. Уколико остали људи који дођу у контакт са тим намирницама не прекину ланац и исто тако не примјењују мјере хигијене, они прибором, посуђем, радним површинама и другим предметима преносе узрочнике обољења, рекао је Недић.

По Закону о храни Републике Српске, казне за стављање у промет неисправне хране крећу се од 6.000 до 18.000 КМ.