latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 25/11/2013 | 15:13

Почела кампања "16 дана активизма против насиља над женама"

У преко 100 држава свијета данас је почела кампања ,,16 дана активизма против насиља над женама". Ријеч је о глобалној, свјетској кампања коју спроводи око 1700 организација које се боре против родно заснованог насиља. Носилац активности у Републици Српској су Удружене жене Бањалуке.


Кампања која је први пут почела да се спроводи 1991. године, увијек почиње 25. новембра, Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава 10. децембра ,Међународним даном људских права.
У РС је од 1 187 испитаних жена , чак 47,3 % било изложено неком облику родно заснованог насиља, подаци су Студије о распрострањености насиља над женама у БиХ, а један од начина превенције ове појаве је мијењање ставова јавности и дубоко укоријењених патријархалних норми понашања.
БиХ је у јулу ове године ратификовала Конвенцију Савјета Европе о превенцији и борби против насиља над женама и насиља у породици, први правно обавезујући инструмент у Европи чији је циљ стварање правног оквира за превенцију насиља над женама , заштиту жртава насиља и кажњавање починилаца насиља.
Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама данас је у Влади РС  потписан Општи протокол о поступању у случајевима насиља у породици у РС , а организација жена Лара Бијељина организује уличну акцију.
Насиље над женама најраширенији је облик угрожавања основних људских права-права на живот, права на приватност и породични живот, право на заштиту достојанства..., а ли ипак , највећи број насиља остаје нерегистрован, ово су подаци које је гостујући у програму Радија Републике Српске, изнијела социјална радница у Сигурној кући, Драгана Миљковић.
Према њеним ријечима, жене нерадо пријављују насилника, најчешће због страха да ће изазвати веће насиље, због бекономске зависности , због мишљења да јој , ионако, нико не може помоћи.
Сигурна кућа спас је за жене и дјецу жртве насиља. Злостављане жене треба да се обрате Центру за социјални рад, који их , према процјени ситуације, упућују или код рођака и пријатеља или у Сигурну кућу, рекла је Миљковић.
Она је истакла да сигурна кућа пружа психо-социјални третман, сарадњу са другим установама, бесплатну правну помоћ.
Сигурна кућа је  и склониште за дјевојке- жртве злостављања и представља физичку заштиту и сигурност, нагласила је Миљковић.
У склопу Сигурне куће  у Бањалуци постоји и SOS-црвена линија, број 1264, отворена до 21 час, на који могу  да се јаве жене и дјеца ,жртве насиља у породици  и дјевојке -жртве злостављања.