latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 26/11/2013 | 14:06

Бесплатна правна помоћ у РС

Центар за пружање бесплатне правне помоћи РС је републичка управна организација у оквиру Министарства правде, коју је Влада Републике Српске основала 2008. године ради пружања правне помоћи грађанима Републике Српске, као и другим лицима која су идентификована као социјално угрожена категорија и нису у могућности да измире трошкове заступања у поступцима остваривања својих права и интереса. Сједиште Центра за пружање бесплатне правне помоћи РС је у Бања Луци, а активне су и канцеларије у Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу. Центар пружа бесплатну правну помоћ у поступку пред судовима Републике Српске, појединцима који примају социјалну помоћ, незапосленима, корисницима старосне и инвалидске пензије, лицима са одузетом пословном способношћу, жртвама насиља у породици, дјеци без родитељског старања и свим грађанима лошег материјалног стања. Стручњаци у овој организацији пружају опште информације о правима и обавезама, правне савјете и помоћ у попуњавању образаца.

Гостујући у Јутарњем програму Радија РС, директорка Центра Сњежана Марјанац рекла је да је све више грађана којима је потребна правна помоћ и додала да им се у првих десет мјесеци 2013. обратило 2.000 лица, што је знатно више у односу на прошлу годину. Најчешћи проблеми који муче грађане су у вези са разводом брака, насљедством, алиментацијом, радним односима. У Центру помоћ пружају и у заступању пред судовима у парничном, ванпарничном, извршном и управном судском поступку, нагласила је Марјанац и подсјетила да помажу грађанима и при сачињавању апелација Уставном суду БиХ.
Све услуге које пружа Центар су бесплатне, подносимо и захтјев суду за ослобађање плаћања такси на тужбе и пресуде, а корисници Центра једино морају да плате трошкове вјештачења, уколико је то неопходно, навела је она.
Захтјев за остваривање бесплатне правне помоћи подноси се Центру, о коме у овој установи одлучују најкасније у року од 15 дана од дана његовог подношења.
Ради лакшег и једноставнијег остваривања права на ову помоћ, Центар је увео и такозване “уредовне дане” у општинама са сједиштем основних судова а на основу претходно усвојеног плана, који се доноси за једну календарску годину, једном мјесечно, а по потреби и чешће.
Детаљније информације грађани могу добити и на бројеве телефона 051 233 570 и 233 571 или на е-mаil: s.marjanac@mpr-centar.org , подсјетила је Сњежана Марјанац.

О. Кораћ