latinica  ћирилица
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ | 02/12/2013 | 13:58

ЛИЈЕКОВИ У РС ЈЕФТИНИЈИ И ДО 10 ОДСТО

Од 1. јануара 2014. године биће у примјени Правилник о регулисању цијена лијекова на нивоу БиХ, захваљујући којем ће лијекови на рецепт бити јефтинији и до десет одсто.

У том случају, бројни произвођачи ће морати да се прилагоде овом Правилнику и спусте цијене. Ипак, не можемо говорити о генералном појефтињењу лијекова, јер је утврђено да већина произвођача и није достигла максимум у цијенама. Они који држе монопол, а на тај начин и високе цијене лијекова, сигурно ће морати да их снизе, рекла је, гостујући у Јутарњем програму Радија РС, Татјана Понорац, из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.
Она је истакла да због разлике у тржишту и малопродајној мрежи, које су у надлежности ентитета, нису уједначене ни цијене лијекова у РС и Федерацији БиХ.
Када се говори о нижим цијенама лијекова у региону, увијек се занемарује чињеница да је ПДВ у БиХ много већи у односу на Србију и Хрватску. Тамо је тржиште веће, па им се и на комерцијалној основи исплати да спуштају цијене на количину лијекова.
Недавно је из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ упућен апел грађанима да се лијекови никако не би смјели куповати путем интернета, јер у БиХ не постоје прописи који регулишу овај начин продаје. Овако купљени лијекови су сумњивог и непровјереног поријекла и квалитета, тако да нису безбједни за употребу. У понуди су разне врсте биљних препарата, те лијекови који се користе за лијечење малигних обољења, који су и веома скупи. Непознат им је начин производње и набавке и нису прошли никакве контроле. Грађани све врсте лијекова, укључујући и оне који се издају без љекарског рецепта, могу и треба да набављају искључиво у апотекама. Једино у овим установама се могу наћи регистровани лијекови који имају дозволу за стављање у промет од наше Агенције, упозорила је Татјана Понорац. У борби против фалсификованих лијекова, Агенција сарађује са другим државним институцијама, Управом за индиректно опорезивање БиХ, МУП-ова, Министарством безбједности БиХ.
Ове године било је и неколико пријава нежељених дејстава на одређене лијекове, а најчешће се радило о већ познатим и очекиваним реакцијама. Важно је напоменути да Агенција у том случају лијекове шаље у центар за праћење безбједне примјене лијекова Свјетске здравствене организације, гдје се процјењује да ли ће лијек бити повучен са тржишта. Прије неколико дана из продаје у БиХ повучен је лијек за труднице оралног облика “Гинипрал”, након што је Европска агенција за лијекове упозорила на могуће кардиоваскуларне ризике по мајку и дијете а у случају његове дуготрајне примјене.
Из Агенцује за лијекове и медицинска средства БиХ поручују грађанима да на нашем тржишту има довољан број лијекова и да не постоји могућност већих несташица.

О. Кораћ