latinica  ћирилица

СТАН' НЕРЕТВО

О шест прича о животу Срба у долини Неретве

 Велики српски пјесник  Алекса Шантић записао је у једној од својих пјесама:

"Ми знамо судбу и све што нас чека

но страх нам неће заледити груди

волови јарам трпе а не људи

Бог је слободу дао за човјека."

Ти стихови наметнули  су се као најбољи показатељ шест  прича о животу Срба у долини Неретве које  је урадила Мира Лолић Мочевић  са сарадницима (Синиша Јалић, Биљана Шева, Урош Млађеновић, Ново Букша , Душко Јовановић и Александар Ђорђевић) : Слободан - свједочење Слободана Бенђе, који је родну Бјеловчину, у општини Коњиц, пред ратним страхотама 1992., морао замјенити Аустралијом,  у којој  данас живи.  Поред низа тешких и драматичних ситуација кроз које је прошао  у задњем отаџбинском рату,као дванаестогодишњи дјечак, поручио је "У рату је најбитније сачувати образ"

За незаборав - свједочење Јове Мирковића из Пребиловаца који је као дијете од тринаест година, остао без мајке и сестара.Као и стотињак мушких глава, из овог херцеговачког села, који су преживјели покољ у долини Неретве (које су у Другом свјетском рату , плански и систематски,спровеле  усташе из околних мјеста , а по налогу политичке власти фашистичке Независне државе Хрватске)

 Сјећам се -свједочење Часлава Медана такође тринаестогодишњег дјечака о дешавањима у Пребиловцима у љето 1941 године , и страдању женских чланова његове породице као и оца који је повјеровао дугогодишњем пријатељу  .

Воскресење- Дуго се ћутало о  злочину над цивилима , углавном женама и дјецом у Пребиловцима у Другом свјетском рату, а онда је  над костима пребиловачких жртава поновљен злочин  у задњем рату...

 Љубав, вјера , нада - Пратећи животну причу једног изузетног младог човјека, коме је како је сам рекао "љубав све" непланирано су настале све претходне приче, почев од прве која је појаснила дилеме везане за живот или повратак Срба у долину Неретве. Мало је сусрета који на новинара оставе утисак као што је на нашу екипу оставило дружење са Браниславом  и Тамаром . Бранислав Рајковић је млади човјек који својим ставом према животу и професионалним опредјељењем без обзира на страшну трагедију која га је задесила, свједочи шта је љубав.

 И овим путем желимо да се захвалимо Епархији ЗахумскоХерцеговачкој и Националном удружењу Пребиловци из Београда  за помоћ у реализацији ових шест прича,  за које сте нам, Ви пошовани гледаоци,  послали бројне поруке на којима се захваљујемо. За све Вас , чију је душу  дотакла пјесма етно групе Захумље и снимак који можете погледати.