latinica  ћирилица
РИЗНИЦА ЗНАЊА | 03/03/2014 | 13:13

Киви - "супер воћка"

За киви кажу да је "супер воћка". Потиче из Кине, одакле су га мисионари почетком прошлог вијека однијели на Нови Зеланд, а одатле се проширио на читаву планету. Има интензиван укус, сочан је, са малим црним сјеменкама. Има идеалан однос између калорија и љековитих састојака. Богат је антиоксидансима, а витамина Ц има више од поморанџе. Осим тога, одличан је извор витамина А и Е, као и влакана. Калијума садржи више од банане. Али, шта киви све може?

Ако се редовно конзумира снабдијева организам великим количинама витамина Ц и у великој мјери смањује ризик од обољења кардиоваскуларног система, појаве шлога или карцинома. Добар однос натријума и калијума из егзотичне воћке додатно помаже да до ових болести не дође. Истраживања су показала да, ако се поједе један киви свако јутро, постиже се ефекат исти као аспирин, који спречава настанак крвних угрушака. Ово воће смањује ниво триглицерида у крви за 15 одсто и тако чува артерије и срце. Помаже и у одржавању нормалног нивоа шећера у крви. Као добар извор дијеталних влакана, редовним конзумирањем се смањује ниво холестерола. Влакна елиминишу и токсине из дебелог цријева што спречава карцином дебелог цријева. Осим тога, киви помаже у одржавању равнотеже између добрих и лоших бактерија у цријевима. Препоручује се и код зарастања рана, одржавања здравља костију, зуба и десни. Љековити састојци ову воћку чине одличним савезником у борби против респираторних обољења, чак и када је ријеч о астми. Доказано је и да побољшава менталну активност, убрзава метаболизам, подстиче мршављење, а добар је и за труднице. Међутим, са употребом ове воћке ипак би требало бити опрезан, када се превише једе, може да изазове алергију.
Приликом куповине плод притисните палцем и кажипрстом. Уколико је благо мекан, значи да је зрео и сладак. Избјегавајте киви који је гњецав, а кора наборана, оштећена или садржи тамне мрље. С обзиром на то да може да сазри и стајањем, боље је да купите чврсте, незреле плодове и оставите их на собној температури три до пет дана, даље од сунчеве свјетлости и топлоте. У фрижидеру зрели киви чувајте двије до три недјеље.

Извор - Пољопривредни факултет у Бањалуци