latinica  ћирилица
РИЗНИЦА ЗНАЊА | 04/03/2014 | 10:06

Језеро Вестерн Брук

Сјеверну Америку краси језеро Вестерн Брук које се налази на канадском острву Њуфаундленду. Кланац у којем се ово језеро налази настало је још у вријеме леденог доба.

Језеро Вестерн Брук на Њуфаундленду налази се на дну вијугавог кањона дубоко урезаног у заравњене планине. Оку орла бјелорепана, који кружи у висинама, језеро Вестерн Брук изгледа као сјајан драгуљ који је испустила џиновска рука. Драгуљ је пао у 600 метара дубок кањон који је усјечен у планине Лонг Ренџ на канадском острву Њуфаундленду.

Језеро Вестерн Брук вијуга кроз планине у дужини од 16 километара, а дубоко је 166 метара. Кланац у којем се налази настао је још у вријеме леденог доба. Глечер се спустио у долину ријеке, продубио је и проширио прије него што се зауставио испред саме обале. Кад се лед напокон повукао, прије 11 хиљада година, на дну процјепа настало је језеро Вестерн Брук.


Шест хиљада година по завршетку леденог доба, у ово подручје почели су се досељавати људи. Најранији колонисти ловили су фоке, рибе, птице и карибуе. Касније, у првим вијековима нове ере, дошли су Ескими који су се населили уз обалу језера Вестерн Брук. Градили су земљане куће с огњиштима, а сматра се да су употребљавали дрвене и кожне чамце сличне кајаку.

Данас туристички бродови током љета возе посјетиоце по језеру Вестерн Брук, поред водопада који се обрушавају с литица кањона. Да би стигли до језера, посјетиоци морају прећи преко мочварне равнице у којој расте биљка месождерка – црвена мешинарка, заштитни знак Њуфаундленда.

Извор - “Сва чуда света” - Младинска књига Београд