latinica  ћирилица
РИЗНИЦА ЗНАЊА | 12/03/2014 | 10:37

Тафелберг

Раван врх планине на самом југу Африке један од наупечатљивијих и најпознатијих призора на свијету.

У југозападном углу Африке бедеми од пјешчара издижу се из мора. Пошто су уочљиви с удаљености од 200 километара, служили су као спектакуларан и спасоносан свјетионик поморцима још од 1488. године, када их је видио први Европљанин португалски истраживач, Бартоломео Дијаз. Данас је то један од најнезаборавнијих призора на свијету: јужноафричка планина Тафелберг.
Сасвим раван врх монолита, дужи од три километра, отмјено се надвија над Кејптауном. С врха можете погледати на запад у дубину Атланског океана, на југ до Рта добре наде, а затим се окренути према сјеверу и посматрати како се испред вас у недоглед протеже Африка.
Љети се изнад врха планине може појавити огртач од бијелих облака које хлади југоисточни вјетар. Кад се они спусте испод сјеверне стране, стварају невјероватан бијели “стољњак” који прекрива читаву површину планине.
Тафелберг је огромна стијена од пјешчара која је прије 400 – 500 милиона година лежала на плитком дну мора. Тектонски покрети подигли су је тако да се њен врх данас налази на 1.086 метара надморске висине. Са сјеверне стране издиже се усправна литица између два препознатљива врха, Ђавољег врха на источној страни и Лавље главе на сјеверозападу.
Испод врха указује се прекрасна панорама зелених обронака Тафелберга, који су покривени дивљим цвијећем. На планину, којом су некад владали лавови и леопарди, може се доћи неком од најмање 400 пјешачких стаза или жичаром, која годишње превезе више од пола милиона посјетилаца.

Извор - “Сва чуда света” - Младинска књига Београд